"Bez Duha Svetoga Crkva ne može ići naprijed"

"Bez Duha Svetoga Crkva ne može ići naprijed"

Papine opće audijencije ponovno su započele nakon pauze tijekom lipnja, s time da je Sveti Otac nastavio svoja promišljanja o djelu Duha Svetoga.

Autor
Vatican News/Laudato/G.O.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
07.08.2024 12:11

 

Zaključivši svoju katehezu o djelovanju Duha Svetoga u stvaranju, papa Franjo usredotočio se na Novi zavjet kako bi razmotrio ulogu Duha Svetoga u otkupljenju koje je ostvario Isus Krist. U srijedu je Papa govorio o Duhu Svetomu i utjelovljenju Riječi. Započeo je citatom iz Vjerovanja da je Isus "po Duhu Svetom utjelovljen od Marije Djevice i postao čovjekom".

To je, rekao je papa Franjo, “ekumenska činjenica vjere, jer svi kršćani zajedno ispovijedaju isto Vjerovanje”. To se odražava u tradicionalnoj katoličkoj pobožnosti u svakodnevnom moljenju molitve Anđeo Gospodnji. Također, to pruža osnovu za usporedbu između Blažene Djevice Marije i Crkve, usporedbu koju je prihvatio Drugi vatikanski sabor: Kao što je Blažena Djevica najprije začela, a zatim rodila Krista, tako i Crkva prima Krista “prihvaćanjem Riječi Božje u vjeri i sama postaje majkom”. Bez prvog prihvaćanja Riječi Božje, “život i propovijedanje” Crkve postaje “neplodno”.

Papa Franjo zaključio je svoju katehezu razmišljanjem o Marijinu pitanju pri navještenju: “Kako je to moguće?” Isto pitanje postavlja i Crkva, rekao je: “Kako je moguće naviještati Isusa Krista i Njegovo spasenje svijetu koji izgleda da traži samo dobrobit u ovom svijetu?” Odgovor je, tada kao i sada, isti, rekao je Papa, citirajući Djela apostolska: “Primit ćete snagu Duha Svetoga”. Bez Duha Svetoga, rekao je Papa, Crkva ne može ići naprijed, Crkva ne može rasti, Crkva ne može propovijedati.”

“Ono što se kaže o Crkvi općenito, vrijedi za svakog pojedinog krštenika”, nastavio je Papa. Kada se nađemo “u situacijama izvan naših vlastitih snaga”, nastavio je, dobro je “nastaviti svoj put s ovom utješnom mišlju,” prisjećajući se riječi Anđela Mariji: “S Bogom ništa nije nemoguće”. “I ako to vjerujemo,” rekao je, “činit ćemo čuda. Ništa nije nemoguće Bogu.”

Apel pape Franje nakon kateheze

"I dalje s velikom zabrinutošću pratim prilike na Bliskom istoku i ponavljam apel svim uključenim stranama da se sukob ne proširi i da hitno prestane vatra na svim bojištima, počevši od Gaze, gdje je humanitarna situacija vrlo teška i neodrživa. Molim se da iskrena potraga za mirom ugasi svađe, da ljubav pobijedi mržnju i da se osveta razoruža oprostom.

Molim vas da se pridružite mojoj molitvi i za izmučenu Ukrajinu, Mjanmar, Sudan: da ta stanovništva, koja su izložena tako teškoj kušnji rata, uzmognu brzo pronaći toliko željeni mir.

Ujedinimo naše napore i molitve za uklanjanje etničke diskriminacije u regijama Pakistana i Afganistana, posebice diskriminacijâ ženâ", poručio je Papa.

02q

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: