Bivši predsjednik Vatikanske banke osuđen za pranje novca

Bivši predsjednik Vatikanske banke osuđen za pranje novca

Uz zatvorsku kaznu sud je Caloiu dosudio i novčanu od 12 500 eura.

Autor
IKA/Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
22.01.2021 10:37

 

Sud Države Grada Vatikana proglasio je u četvrtak krivima bivšega predsjednika Ustanove za vjerska djela (Vatikanska banka – IOR) Angela Caloiu (81), pravnog savjetnika Gabriela Liuzzoa (97) i njegova sina Lamberta (55) za pronevjeru i pranje novca, javlja Vatican News, a prenosi IKA.

Nakon gotovo trogodišnjega procesa, koji se bavio prodajom nekretnina u razdoblju od 2002. da 2007. preko IOR-a, kojom su nanijeli višemilijunsku štetu, Caloia i Gabriel Liuzzo osuđeni su na osam godina i 11 mjeseci, a Lambert Liuzzo na pet godina i dva mjeseca zatvorske kazne. Nakon izricanja presude u četvrtak navečer sva trojica najavila su žalbu.

Caloia, koji je još donedavno tvrdio da je nevina žrtva urote, bio je na čelu Vatikanske banke od 1989. do 2009. godine. Predsjedavajući sudac Giuseppe Pignatone, nekadašnji tužitelj u procesima protiv mafije, njega i dvojicu suučesnika proglasio je krivima za prodaju 29 nekretnina IOR-a i tvrtke za prodaju nekretnina SGIR pod nadzorom IOR-a ispod tržišne cijene, prisvojivši na taj način oko 59 milijuna eura, dio kojih je Lamberto Liuzzo zatim pomogao 'oprati' kroz švicarske račune.

Uz zatvorsku kaznu sud je dosudio i novčanu – po 12 500 eura za Caloiu i Gabriela Liuzzoa, i 8000 eura za Lamberta Liuzzoa te za svu trojicu zabranu javnoga djelovanja u vatikanskim ustanovama. Također, Vatikanski sud s njihovih računa oduzeo je 38 milijuna eura te odredio odštetu IOR-u i SGIR-u od oko 20 milijuna eura.

To je, prema vatikanskim izvorima, prva sudska osuda na temelju novih normi, prema međunarodnim standardima, u borbi protiv korupcije i pranja novca iz godine 2018. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: