Bog ne zaboravlja svoju umornu i potrebitu djecu – hrani svojom Riječju i daje hrane u obilju

Bog ne zaboravlja svoju umornu i potrebitu djecu – hrani svojom Riječju i daje hrane u obilju

'Isus nas je naučio svakodnevno tražiti kruh: nema suprotnosti između kruha potrebnog za život i kruha koji je euharistija.'

Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Youtube/screenshot
Objavljeno:
 
02.08.2020 13:51

Evanđelje ove nedjelje prikazuje čudo umnažanja kruhova (usp. Mt 14, 13-21). Na zalasku sunca mnoštvo je još uvijek tamo, a učenici, praktični ljudi, pozivaju Isusa da ih otpusti kako bi otišli i pribavili si hranu. Podsjetio je Papa. Ali On odgovara: "Dajte im vi jesti" (r.  16). 

- Zamislimo lica učenika! Isus zna dobro što će učiniti, ali želi promijeniti njihov stav: ne reći "neka se snađu", već "što nam Providnost daje kako bi im podijelili?". Kroz ovu situaciju Isus želi odgojiti svoje tadašnje ali i današnje prijatelje za Božju logiku: logiku (pre)uzimanja drugog – rekao je Papa. 

Isus uzima malo hrane koju imaju u svoje ruke, podiže oči prema nebu, izriče blagoslov i počinje lomiti i davati učenicima kako bi dalje dijelili ljudima. Kruhovima i ribama ne nazire se kraj.

- Ovom gestom Isus pokazuje svoju snagu, ali ne na spektakularan način, već kao znak ljubavi, velikodušnosti Boga Oca prema svojoj umornoj i potrebitoj djeci. Uronjen je u život svoga naroda, razumije njihov umor i ograničenja, ali ne dopušta da se itko izgubi ili da propadne: hrani svojom Riječju i daje hrane u obilju – rekao je Papa.

Naglasio je kako je u ovom evanđeoskom odlomku očita upućenost na euharistiju. Treba istaknuti koliko je uska povezanost između euharistijskog kruha, koji je hrana za vječni život i svakodnevnog kruha, potrebnog za zemaljski život. Prije nego što je sebe prinio kao kruh spasenja, Isus se brine za hranu za one koji ga slijede i koji su, da bi bili s Njim, zaboravili pripremiti zalihe, rekao je Papa.

- Isus nas je naučio svakodnevno tražiti kruh: nema suprotnosti između kruha potrebnog za život i kruha koji je euharistija. Suprotnost nastaje ako pristupamo Sakramentu zaboravljajući braću koja su lišena potrebnog. Suosjećanje, nježnost koju je Isus pokazao prema mnoštvu, nije sentimentalizam, već konkretno očitovanje ljubavi koja se brine o potrebama ljudi. Pozvani smo pristupiti euharistijskom stolu s istim Isusovim stavovima: suosjećanje za potrebe drugih, povjerenje u providonosnu Očevu ljubav i hrabro dijeljenje – zaključio je Papa.

Zamolio je u svemu Marijin zagovor na putu 'bratstva koji je ključan za suočavanje sa siromaštvom i patnjom ovoga svijeta i koji nas projicira izvan samog svijeta, jer je to put koji polazi od Boga i vraća se Bogu'.

Na kraju je podsjetio na mogućnost "Porcijunkulskog oprosta" te poželio svima koji idu na odmor da obnove i duhovnu dimenziju. Potaknuo je političke i gospodarske vođe na ponovno otvaranje radnih mjesta: 'bez posla obitelj i društvo ne mogu ići naprijed'.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: