"Čitati Evanđelje, moliti u tišini, govoriti dobre riječi – to nije teško, svi to možemo"

"Čitati Evanđelje, moliti u tišini, govoriti dobre riječi – to nije teško, svi to možemo"

U svome podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba na svetkovinu Duhova, papa Franjo potaknuo je vjernike da se zapitaju koliko dobro slušaju Duha Svetoga.

Autor
Laudato
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
19.05.2024 14:29

"Budimo poslušni glasu Duha Svetoga", potaknuo je Sveti Otac. Obraćajući se s prozora Apostolske palače vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra, podsjetio je da danas slavimo silazak Duha Svetoga na Mariju i apostole.

Istaknuvši kako u današnjem Evanđelju Isus govori o Duhu Svetome i kaže da će nam navješćivati "što god čuje", Papa je upitao što znači ovaj izraz. 

"Što je Duh Sveti čuo? O čemu će govoriti? Obraća nam se riječima koje izražavaju divne osjećaje, kao što su naklonost, zahvalnost, povjerenje i milosrđe, koje nam otkrivaju lijep, blistav, konkretan i trajan odnos, kao što je vječna ljubav Božja. Upravo su to preobražajne riječi ljubavi koje Duh Sveti ponavlja u nama, a koje nam je dobro čuti, jer rađaju i njeguju u našim srcima iste osjećaje i nakane. Zbog toga je važno hraniti se njima svaki dan čitajući dijelove Evanđelja, što možemo lako učiniti imajući uz sebe malo džepno Evanđelje. Slušanje Gospodinove Riječi i usmjeravanje Njega u osobnu molitvu i klanjanje, pomaže nam napraviti mjesta u sebi za glas Duha Svetoga. Čak i govoreći lijepe riječi jedni drugima, postajemo jedni za druge 'jeka blagog glasa Tješitelja'. Čitati i razmišljati o Evanđelju, moliti u tišini, govoriti dobre riječi: to nisu teške stvari; svi to možemo", potaknuo je Sveti Otac i pozvao vjernike da se zapitaju koje mjesto ova djela zauzimaju u našem životu? Kako ih možemo njegovati da bolje slušam Duha Svetoga i postanem Njegov odjek za druge?

Na kraju podnevnog nagovora zamolio je Blaženu Majku Mariju, koja je bila prisutna na Pedesetnicu s apostolima, da i nas učini poslušnima glasu Duha Svetoga.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: