Crkva dobila nove kardinale

Crkva dobila nove kardinale

Njih šesnaestero mlađe je od 80 godina, što znači da imaju pravo glasa na konklavama na kojima se bira novi papa.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
28.08.2022 09:12

Sveti Otac jučer je imenovao dvadeset novih kardinala. Njih šesnaestero mlađe je od 80 godina, što znači da imaju pravo glasa na konklavama na kojima se bira novi papa.

U Kardinalskome zboru tako se sada nalaze 4 nove zemlje: Mongolija, Paragvaj, Singapur i Istočni Timor, a također od jučer su u Kardinalskome zboru i tri nove redovničke zajednice: Eudisti, Misionari Consolate i Kristovi legionari.

U propovijedi na Misi na konzistoriju u bazilici sv. Petra papa Franjo obratio se dvadesetorici novoimenovanih kardinala.

Citirajući odlomak iz Lukina evanđelja, kad Isus kaže: ''Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!'' (12,49), papa Franjo svoju je propovijed usredotočio na sliku ognja, ''snažnog plamena Duha Božjega'', koji odražava ''strastvenu ljubav koja sve čisti, preporađa i preobražava''.

Osvrnuo se na dva primjera toga ognja: obuzimajući plamen Božje ljubavi te tihu i blagu vatru žeravice koju je Isus zapalio na obali dok je kuhao ribu za učenike, kako je opisano u Ivanovu evanđelju.

Papa je primijetio da je za one kojima je dana neka posebna služba kao da nam Isus daje upaljenu baklju i govori nam: ''Uzmite ovo; kao što mene posla Otac i ja šaljem vas'' (Iv 20,21). Na taj način Gospodin daje svoju vlastitu ''apostolsku hrabrost'' i revnost za spasenje svakoga čovjeka, bez iznimke.

– On želi s nama podijeliti svoju velikodušnost, svoju bezgraničnu i bezuvjetnu ljubav, jer Njegovo srce gori Očevim milosrđem – rekao je Papa.

Unutar toga ognja, pojasnio je Papa, postoji ''tajanstvena napetost'' Njegova poslanja u pružanju vjernosti svom narodu, ali s ''otvorenošću prema svim narodima, prema horizontima svijeta, prema periferijama koje su još nepoznate''.

– Ovo je, braćo i sestre, oganj koji je Isus došao ''donijeti na zemlju'', oganj koji Duh Sveti pali u srcima, rukama i nogama svih onih koji ga slijede – kazao je.

Vatra žeravice, objasnio je Papa, odražava Isusovu ''krotkost, vjernost, blizinu i nježnost'' te kako ''uživati u prisutnosti Isusa živog u našoj sredini''. Poput te vatre, Njegova prisutnost postaje toplina i hrana za naš svakodnevni život.

Papa je naveo primjer svetog Charlesa de Foucaulda, ''koji je godinama živio u nekršćanskom okruženju, u samoći pustinje, usmjeravajući sve na prisutnost: prisutnost živoga Isusa, u Riječi i u Euharistiji, i svoju prisutnost, bratsku, prijateljsku i milosrdnu''.

Spomenuo je i druge primjere redovnika i svećenika koji ''ustraju u nesebičnoj i skromnoj službi'', kao i bračne drugove koji svojim poniznim služenjem i odgojem djece održavaju plamen Božje ljubavi. Spomenuo je žar kojim stariji svjedoče kroz svoje sjećanje i iskustvo koje dijele s obitelji i zajednicom, povezujući i pokrećući ljude različitih generacija.

– Draga braćo kardinali, svjetlom i snagom ovog ognja hoda sveti i vjerni narod od kojega smo uzeti i kojemu smo poslani kao službenici Krista Gospodina – dodao je papa Franjo.

Papa je potaknuo nove kardinale da razmišljaju o tome kako ta dva ognja doživljavaju u vlastitom životu te da vide kako je ''čovjek apostolske revnosti potaknut vatrom Duha da se hrabro bavi velikim i malim stvarima''.

Papa je istaknuo dva svjedočanstva: najprije onaj talijanskog kardinala Agostina Casarolija, poznat po svojoj otvorenosti za promicanje dalekovidnog dijaloga kako bi se odgovorilo na nove nade koje su se u Europi otvorile nakon Hladnog rata. Iako se usredotočio na ta velika pitanja, također je ponizno i tiho obavljao redovite posjete zatvorenicima u svom pastoralnom djelovanju kroz zatvorsku službu.

Također se prisjetio pokojnog vijetnamskog kardinala Van Thuâna, koji je tijekom dvadesetog stoljeća bio ''vođen vatrom svoje ljubavi prema Kristu da se brine za duše zatvorskih čuvara koji su bdjeli nad njim na vratima njegove zatvorske ćelije''.

Na kraju, Papa je pozvao sve da razmotre Isusa, koji nam pokazuje ''tu poniznu veličinu, tu skromnu moć, tu univerzalnu viziju koja je uvijek pozorna na pojedinosti''. Govoreći metaforički, rekao je da otajstvo Božjeg ognja obasjava nebo i polako kuha hranu siromašnih obitelji, migranata i beskućnika, izvijestio je Vatican News.

Nakon imenovanja kardinala, papa Franjo predsjedao je redovnim javnim konzistorijem za kanonizaciju blaženika koje je predstavio prefekt Dikasterija za kauze svetaca, kardinal Marcelo Semeraro:

– Ivan Krstitelj Scalabrini, biskup Piacenze, utemeljitelj Družbe misionara sv. Karla i Družbe sestara misionarki sv. Karla Boromejskoga

– Artemid Zatti, zavjetovani laik u Družbi salezijanaca sv. Ivana Bosca.

Papa je odredio da će blaženici biti kanonizirani u nedjelju 9. listopada 2022.

Sveti Otac Franjo i devetnaestorica novoimenovanih kardinala posjetili su nakon Konzistorija papu emeritusa Benedikta XVI. u njegovu prebivalištu, Samostanu ''Mater Ecclesiae'' u Vatikanu.

Tijekom kratkog susreta, nove kardinale papi emeritusu pojedinačno je predstavio njegov tajnik, mons. Georg Gänswein. Benedikt XVI. potom im je zajedno s papom Franjom svima udijelio blagoslov.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: