Crkva snažno podupire mirovne projekte u vremenu pandemije Covid-19

Crkva snažno podupire mirovne projekte u vremenu pandemije Covid-19

'Sada je čas da međunarodna zajednica i Crkva razviju odvažne i maštovite planove za kolektivno djelovanje razmjerno veličini ove krize'

Autor
Laudato/J.B.
Objavljeno:
 
08.07.2020 11:09

 

- Iako su danas nezapamćeno velika izdvajanja u vojne svrhe (uključujući najveće programe nuklearne modernizacije), sadašnjom su krizom nerazmjerno pogođeni bolesni, siromašni, marginalizirani i žrtve sukoba. Sve do sada međusobno povezane krize (zdravstvena, društveno-ekonomska i ekološka) produbljuju jaz ne samo između bogatih i siromašnih, nego i između područja mira, blagostanja i ekološke pravde i područja na kojima se vode sukobi i gdje vladaju oskudica i ekološka devastacija. Bez mira ne može biti izlječenja. Smanjenje sukoba jedina je mogućnost za smanjenje nepravde i nejednakosti. Oružano nasilje, sukobi i siromaštvo doista su povezani u spiralu koja priječi mir, potiče kršenja ljudskih prava i koči razvoj, rekao je kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson govoreći na tiskovnoj konferenciji na temu 'Pogled u budućnost. Graditi mir u vrijeme Covid-19' održanoj jučer u Tiskovnom uredu Svete Stolice, piše IKA.

Pozdravio je nedavnu odluku Vijeća sigurnosti UN-a da odobri globalni prekid vatre, te naglasio kako se ne možemo boriti protiv pandemije ako se borimo ili se pripremamo boriti jedni protiv drugih.

- Jedno je pozvati ili odobriti izjavu o prekidu vatre, a drugo provesti je u djelo. Da bismo to učinili, moramo zamrznuti proizvodnju i trgovinu oružje - upozorio je.

Naglasio je kako trenutne međusobno povezane krize (zdravstvena, društveno-ekonomska i ekološka) pokazuju hitnu potrebu za globalizacijom solidarnosti.

- Potrebno nam je globalno vodstvo koje umije obnoviti veze jedinstva i istodobno odbaciti traženje krivca, uzajamno optuživanje, šovinistički nacionalizam, izolacionizam i druge oblike egoizma. Kao što je papa Franjo rekao prošlog studenog u Nagasakiju, moramo 'razbiti ozračje nepovjerenja' i spriječiti 'eroziju multilateralizma'. U interesu izgradnje održivog mira, moramo promicati kulturu susreta u kojoj će muškarci i žene jedni druge promatrati kao članove iste ljudske obitelji koji dijele isto uvjerenje. Solidarnost. Povjerenje. Susret. Zajedničko dobro. Nenasilje. Vjerujemo da su to temelji stvarne ljudske sigurnosti, rekao je kardinal.

Istaknuo je i kako Crkva podupire projekte izgradnje mira koji su neophodni da bi zemlje zahvaćene ili nedavno izašle iz sukoba mogle dati primjereni odgovor na pandemiju Covid-19.

- Sada je više no ikad kucnuo čas da države svijeta prijeđu s nacionalne sigurnosti koju se jamči vojnim sredstvima na sigurnost ljudi kao primarnu brigu politike i međunarodnih odnosa. Sada je čas da međunarodna zajednica i Crkva razviju odvažne i maštovite planove za kolektivno djelovanje razmjerno veličini ove krize. Sada je čas za izgrađivanje svijeta koji će bolje odražavati uistinu cjeloviti pristup miru, ljudskom razvoju i ekologiji - rekao je kardinal Turskom u svome obraćanju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan