[FOTO] Svjetski dan siromaha obilježen u Vatikanu

[FOTO] Svjetski dan siromaha obilježen u Vatikanu

''Ne slijedimo lažne mesije koji, u ime profita, proklamiraju recepte korisne samo za povećanje bogatstva nekolicine, osuđujući siromašne na marginalizaciju'', poručio je papa Franjo. 

Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Daniel Ibañez
Objavljeno:
 
13.11.2022 11:11

Papa Franjo slavio je na Svjetski dan siromaha, u nedjelju 13. studenoga, svetu Misu u bazilici svetoga Petra. Tumačeći nedjeljno Evanđelje (Lk 21,5-19), Papa je rekao kako nas Isus želi osloboditi od napasti da najdramatičnija zbivanja tumačimo na praznovjeran ili katastrofičan način, kao da se približio smak svijeta te da se više ne vrijedi zalagati oko dobra. 

''Ako tako razmišljamo, puštamo da nas vodi strah, a možda čak s morbidnom znatiželjom tražimo odgovore u tlapnjama vračarâ ili horoskopima, kojih je uvijek bilo i bit će ih; ili pak vjerujemo u maštovite teorije koje nam poslužuju neki 'mesije' posljednjih vremena, sve odreda defetisti i teoretičari zavjere. Tu nema Duha Gospodnjeg. Isus nas opominje: 'Ne dajte se zavesti', ne dajte se zaslijepiti lakovjernom znatiželjom, ne pristupajte događajima vođeni strahom, nego radije naučite čitati događaje očima vjere, sigurni da nam, kad smo blizu Boga, 'ni vlas s glave neće propasti''', istaknuo je Papa.

U nastavku je Sveti Otac kazao i da, ako je ljudska povijest sva obasuta dramatičnim događajima, situacijama boli, ratovima, revolucijama i nesrećama, jednako je istina – kaže Isus – da sve to nije svršetak; to nije pravi razlog da dopustimo da nas paralizira strah ili da se prepustimo defetizmu onih koji misle da je sve izgubljeno te da je beskorisno zalagati se u životu. 

''Gospodinov učenik ne dopušta da ga rezignacija učini slabim, ne predaje se malodušnosti ni u najtežim situacijama, jer njegov je Bog Bog uskrsnuća i nade, koji uvijek iznova pridiže: s Njim uvijek možeš podići glavu, započeti ispočetka i iznova. Kršćanin, dakle, kad se suoči s kušnjom, pita se: 'Što nam Gospodin govori u ovom trenutku krize?' I dok se događaju zla koja rađaju siromaštvom i patnjom, on se pita: 'Koje dobro mogu, konkretno, učiniti?' Ovo je lijepo, tipično kršćansko umijeće: ne biti žrtvama onoga što se događa, nego iskoristiti priliku koja se krije u svemu što nam se događa, dobro koje se može graditi polazeći također od negativnih situacija. Svaka je kriza jedna mogućnost i nudi prilike za rast. Primjećujemo to ako se osvrnemo na svoju osobnu povijest: u životu se često najvažniji koraci naprijed čine upravo u nekim krizama, situacijama kušnje, gubitka kontrole, nesigurnosti. Tada shvatimo poziv koji Isus danas upućuje izravno meni, vama, svakomu od nas: dok gledaš oko sebe potresne događaje, dok se na obzoru pomaljaju ratovi i sukobi, dok se događaju potresi, glad i pošasti, što činiš? Puštaš li da ti pažnju privuče nešto drugo, da ne razmišljaš o tome? Prepuštaš li se zabavi i praviš se da se to tebe uopće ne tiče? Okrećeš li glavu na drugu stranu da ne vidiš? Prilagođavaš li se, pokorno i rezignirano, onomu što se zbiva? Ili, pak, te situacije postaju prilike za svjedočenje Evanđelja?'' zapitao je papa Franjo. 

Dodao je kako je na ovaj Svjetski dan siromaha Isusova riječ snažno upozorenje da razbijemo onu unutarnju gluhoću koja nas priječi da čujemo prigušeni krik boli najslabijih. Naglasio je da i danas živimo u ranjenim društvima i svjedočimo, kao što nam se kaže u Evanđelju, prizorima nasilja, nepravde i progona; moramo se, k tomu, suočiti s krizom izazvanom klimatskim promjenama i pandemijom, koja je iza sebe ostavila trag ne samo fizičkih već i psihičkih, ekonomskih i društvenih bolesti. 

''I danas vidimo kako se narod diže protiv naroda i s tjeskobom svjedočimo silovitom širenju sukoba, nesreći rata koja uzrokuje smrt tolikih nevinih ljudi i umnožava otrov mržnje. I danas, mnogo više nego jučer, mnoga braća i sestre, kušani i obeshrabreni, iseljavaju u potrazi za nadom, a mnogi žive u nesigurnosti zbog nezaposlenosti ili nepravednih i nedostojnih radnih uvjeta. I danas su siromašni najteže kažnjene žrtve svake krize. Ali, ako nam je srce zagušeno i ravnodušno, ne možemo čuti njihov tihi krik boli, plakati s njima i zbog njih, vidjeti koliko se samoće i tjeskobe krije i u zaboravljenim kutcima naših gradova'', kazao je.

Na samom kraju propovijedi Papa je poručio da ne slušamo zloguke proroke; i da se ne damo očarati sirenama populizma koji iskorištava potrebe naroda predlažući prelaka i ishitrena rješenja. 

''Ne slijedimo lažne 'mesije' koji, u ime profita, proklamiraju recepte korisne samo za povećanje bogatstva nekolicine, osuđujući siromašne na marginalizaciju. Naprotiv, svjedočimo: palimo svjetla nade usred tame; u dramatičnim situacijama koristimo prilike da svjedočimo Evanđelje radosti i da gradimo svijet u kojem će biti više bratstva; hrabro se zalažimo za pravdu, zakonitost i mir, pomažući najslabije. Ne bježimo da bismo se obranili od povijesti, nego se borimo da ovoj povijesti damo drugačije lice. Snagu za sve to pronaći ćemo u vjeri u Boga koji je Otac i koji bdije nad nama. Ako mu otvorimo svoje srce, On će u nama povećati sposobnost da ljubimo. Odlučimo ljubiti najodbačeniju djecu, brinimo se za siromahe, u kojima je Isus koji radi nas postade siromašan. Ne smijemo ostati, poput onih o kojima govori Evanđelje, diviti se prelijepom kamenju Hrama, a ne prepoznati istinski Božji hram, ljudsko biće, osobito siromaha, u čijem je licu, u čijoj povijesti, u čijim ranama – Isus. On je to rekao. Nemojmo to nikada zaboraviti'', zaključio je na kraju Sveti Otac.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: