Istraživanje uma, duše i tijela

Istraživanje uma, duše i tijela

Papa Franjo uputio je u subotu 8. svibnja poruku sudionicima 5. međunarodne vatikanske konferencije, koja se održavala od 6. do 8. svibnja na temu: 'Istraživanje uma, tijela i duše'.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
The Cura Fundation/Screenshoot
Objavljeno:
 
09.05.2021 11:42

 

Papa je u videoporuci naglasio važnost interdisciplinarnih istraživanja kako bi se postiglo bolje razumijevanje ljudske prirode, prenosi Vatican News.

U organizaciji Papinskog vijeća za kulturu i organizacije Cura Foundation, virtualna konferencija okupila je znanstvenike, liječnike, etičare, vjerske poglavare, zagovornike prava pacijenata i kreatore politika kako bi razgovarali o dostignućima u medicini, pružanju zdravstvene zaštite i prevenciji, kao i o utjecaju tehnološkog napretka na kulturu i čovjeka.

Održan je i okrugli stol na temu 'Premošćivanje znanosti i vjere' s ciljem istraživanja odnosa religije i duhovnosti prema zdravlju i blagostanju, uključujući i odnose između uma, tijela i duše.

Papa Franjo u videoporuci je uputio priznanje svima koji su osobno i profesionalno predani brizi o bolesnicima te podršku onima kojima je pomoć potrebna, posebno u vrijeme pandemije Covid-19 koja i dalje oduzima živote i ispituje našu spremnost na življenje solidarnosti i autentičnog bratstva. Papa je naglasio da konferencija objedinjuje filozofska i teološka promišljanja sa znanstvenim istraživanjima, posebno u području medicine.

Promišljajući o temi konferencije, papa Franjo primijetio je da je ona usredotočena na um, tijelo i dušu – tri temeljna područja koja se donekle razlikuju od 'klasične' kršćanske vizije, koja osobu shvaća kao 'nerazdvojivo jedinstvo tijela i duše, gdje je duša obdarena intelektom i voljom'.

Štoviše, sveti Pavao govori o duhu, duši i tijelu (1Sol 5,23), tripartitnom modelu koji su preuzeli crkveni oci i razni moderni mislioci. 'Te podjele', rekao je Papa, 's pravom ukazuju da su određene dimenzije našega bića, koje su danas prečesto razdvojene, zapravo duboko i nerazdvojno povezane'.

Nadalje je objasnio da biološki aspekt našeg postojanja, izražen u našoj tjelesnosti, predstavlja najneposredniju od ovih dimenzija, iako to nije jednostavno razumjeti. 'Mi nismo čisti duhovi. Za svakoga od nas sve započinje s našim tijelom, ali ne samo od začeća do smrti. Mi nemamo tijelo, mi smo tijelo', potvrdio je papa Franjo, dodajući da nas kršćanska vjera uči da će to biti istina i u uskrsnuću.

Povijest medicinskih istraživanja predstavlja nam dimenziju 'fascinantnog putovanja ljudskog samootkrivanja', što je slučaj ne samo u 'zapadnoj' akademskoj medicini, već i s bogatom raznolikošću lijekova u raznim civilizacijama svijeta.

Iznoseći u prvi plan važnost interdisciplinarnih istraživanja, Papa je primijetio da, zahvaljujući njima, možemo shvatiti 'dinamiku koja je uključena u odnos između našeg fizičkog stanja i stanja naše okoline, između zdravlja i prehrane, naše psihofizičke dobrobiti i brige o duhovnom životu – također kroz prakticiranje molitve i meditacije  – i konačno između zdravlja i osjetljivosti na umjetnost, a posebno na glazbu'.

Stoga nije slučajno 'što medicina služi kao most između prirodnih i društvenih znanosti, u toj mjeri da se prošlosti mogla definirati kao philosophia corporis – medicina kao philosophia corporis', rekao je. Papa je, između ostaloga, govorio i o odnosu uma i mozga, o materijalnim i nematerijalnim aspektima ljudskog postojanja te o duši kao o dimenziji koja je otvorena transcendenciji.

Zaključujući svoju poruku, papa Franjo sudionike je potaknuo da nastave s interdisciplinarnim istraživanjima radi boljeg razumijevanja naše ljudske prirode. Također, izrazio je nadu da će uvijek zadržati svoj entuzijazam i čuditi se pred sve dubljom tajnom ljudske osobe, prenosi Vatican News.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: