'Isus živi, Ljubav je pobijedila; neka to bude i naša radost'

'Isus živi, Ljubav je pobijedila; neka to bude i naša radost'

Na Uskrsni ponedjeljak Papa je predmolio molitvu Kraljice neba i uputio svoju poruku prigodnu za 'Anđelov ponedjeljak'. Kako je rekao, zovemo ga tako jer se prisjećamo susreta Anđela sa ženama koje su došle na Isusov grob. 

Autor
Laudato/A.V.M.
Fotograf
Vatican Media/CNA
Objavljeno:
 
05.04.2021 14:46

 

Njima je Anđeo rekao: 'Znam da tražite Isusa, raspetoga. Nije ovdje. Uskrsnuo je'. 

– Taj izraz 'Uskrsnuo je' nadilazi ljudske sposobnosti. Ni žene koje su išle na grob i našle ga otvorenog i praznog nisu mogle ustvrditi: 'Uskrsnuo je', već samo to da je prazan. Da je Isus uskrsnuo, to je mogao reći samo jedan anđeo, isto kao što je jedan anđeo mogao reći Mariji: 'Začet ćeš i roditi sina... i zvat će se Sin Svevišnjega' – rekao je Papa. 

Podsjeća kako evanđelist Matej navodi kako je tog uskrsnog jutra 'bio potres'. Naime, Anđeo je Gospodnji sišao s neba, približio se i otkotrljao kamen i sjeo na nj.

– Taj veliki kamen, koji je trebao biti pečat pobjede zla i smrti, zgažen je, postaje stolica Anđela Gospodnjeg. Svi su planovi Isusovih neprijatelja i progonitelja bili uzaludni. Lik Anđela koji sjedi na grobnom kamenu jest konkretan, vidljiv prikaz Božje pobjede nad zlom, Kristove pobjede nad knezom ovoga svijeta, pobjede svjetla nad tminama. Isusov grob nije otvoren zahvaljujući nekoj fizičkoj pojavi, već Gospodinovim zahvatom – rekao je Papa dodajući kako je Anđelov izgled, kako dodaje Matej, 'bio poput munje, a haljine bijele kao snijeg', a 'to su znakovi koji potvrđuju da je to Božji zahvat, Onoga koji donosi novo doba, posljednjih vremena povijesti'.

Nastavio je zatim kako se pred ovim Božjim zahvatom dogodila dvostruka reakcija. Čuvari se nisu uspjeli oduprijeti neodoljivoj Božjoj sili te su preneraženi od toga unutarnjeg potresa bili obamrli. 

– Snaga uskrsnuća dotukla je one koje su iskoristili kako bi bila zajamčena prividna pobjeda smrti. Reakcija žena potpuno je drukčija jer ih Anđeo Gospodnji izričito poziva da se ne boje i da ne traže Isusa u grobu – kazao je Papa.

– Prema riječima Anđela možemo polučiti vrijedan nauk – nastavio je.

– Nemojmo se umoriti tražiti uskrslog Krista koji daruje život u izobilju onima koji ga sretnu. Pronaći Krista znači otkriti mir u srcu. Te iste žene iz Evanđelja, nakon prvotne uzrujanosti, pronaći će veliku radost što su pronašle Učitelja živog. U ovo vazmeno vrijeme želim svima da iskuse ovo duhovno iskustvo, primajući u srce, u domove i obitelji, radosni navještaj Uskrsa: Isus je usrksnuo i više ne može umrijeti, smrt Njime više ne može ovladati – zaključio je Papa. 

Sve je molbe stavio pod Marijin zagovor i dodao kako je 'Marijina radost sada potpuna: Isus živi, Ljubav je pobijedila. Neka bude i naša radost!'
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: