Isusovo uskrsnuće potpuno i zauvijek mijenja naše živote!

Isusovo uskrsnuće potpuno i zauvijek mijenja naše živote!

"Braćo i sestre, radost uskrsnuća nije nešto daleko", poručio je Papa okupljenima na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Autor
Laudato/N.M./G.O.
Fotograf
Daniel Ibánez/Vatican Media
Objavljeno:
 
01.04.2024 12:09

 

Nagovor pape Franje prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, dobar dan i sretan Uskrs!

Danas, na ponedjeljak Uskrsne osmine, Evanđelje (usp. Mt 28,8-15) nam pokazuje radost žena zbog Isusova uskrsnuća: one su, kaže tekst, s "velikom radošću" napustile grob i "otrčale javiti njegovim učenicima" (r. 8). Ta radost, koja proizlazi iz živog susreta s Uskrslim, golema je emocija koja ih nuka da pronose i govore o onom što su vidjele.
Dijeljenje radosti prekrasno je iskustvo koje učimo od malih nogu: pomislimo na dječaka koji u školi dobije dobru ocjenu i jedva čeka to pokazati roditeljima, ili na mladog čovjeka koji postiže svoje prve sportske uspjehe, ili obitelji u kojoj se rodi dijete. Pokušajmo se, svatko od nas, prisjetiti trenutka toliko sretnog da ga je čak bilo teško izraziti riječima, ali koji smo željeli svima odmah ispričati!

Ovdje žene na uskrsno jutro žive to iskustvo, ali na puno veći način. Zašto? Jer Isusovo uskrsnuće nije samo prekrasna vijest ili sretan završetak priče, već nešto što potpuno i zauvijek mijenja naše živote! To je pobjeda života nad smrću, nade nad očajem. Isus je probio tamu groba i živi zauvijek: Njegova prisutnost može sve ispuniti svjetlom. S Njim svaki dan postaje etapa vječnog putovanja, svako "danas" može se nadati onom "sutra", svaki kraj  novom početku, svaki trenutak projicira se izvan granica vremena, prema vječnosti.

Braćo i sestre, radost uskrsnuća nije nešto daleko. Vrlo je blizu, naša je jer nam je darovana na dan krštenja. Od tada se i mi, poput žena, možemo susresti s Uskrslim i On nam kao i njima poručuje: "Ne bojte se!" (usp. r. 10). I ako nam Isus, Pobjednik grijeha, straha i smrti, kaže da se ne bojimo, ne bojmo se, nemojmo utonuti u životu bez nade, ne odričimo se radosti Uskrsa! Naprotiv, gajimo Isusovu radost, koji je pokretač života.

Ali, kako gajiti tu radost? Kao što su činile žene: u susretu s Uskrslim, jer On je izvor radosti koja nikad ne prestaje. Stoga, požurimo se tražiti ga u Euharistiji, u Njegovu oprostu, u molitvi i u življenoj ljubavi! I ne zaboravimo da Isusova radost raste i na drugi način, što žene uvijek pokazuju: naviještajući ju, svjedočeći ju. Jer radost, kad se dijeli, povećava se.

Neka nam Djevica Marija, koja se na Uskrs obradovala zbog svoga uskrslog Sina, pomogne biti radosnim svjedocima.

Molim vas, ne zaboravite moliti za mene.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: