"Kada u životu imamo prazne mreže, nije vrijeme da se sažalijevamo, nego da krenemo dalje s Isusom"

"Kada u životu imamo prazne mreže, nije vrijeme da se sažalijevamo, nego da krenemo dalje s Isusom"

Prije nedjeljne molitve "Kraljice neba", papa Franjo izrekao je nagovor u kojem se osvrnuo na Evanđelje Treće vazmene nedjelje.

Autor
Laudato / J.J.
Objavljeno:
 
01.05.2022 13:02

 

Draga braćo i sestre, dobar vam dan!

Evanđelje današnje liturgije (Iv 21,1-19) pripovijeda o trećem očitovanju uskrslog Isusa apostolima. Riječ je o susretu u blizini Galilejskog jezera i tiče se nadasve Šimuna Petra. Sve počinje tako što on ostalim učenicima kaže: "Idem ribariti" (r. 3). Ništa čudno, bio je ribar, no napustio je ovo zanimanje otkad je na obali tog jezera bio ostavio mreže kako bi slijedio Isusa. I sada, dok Uskrsli čeka, Petar, možda malo obeshrabren, predlaže drugima da se vrate prijašnjem životu. A ostali prihvaćaju: "Idemo i mi s tobom." Ali, kaže Evanđelje, "te noći ne uloviše ništa" (r. 3).

I nama se može dogoditi da zbog umora, razočaranja, možda i iz lijenosti, zaboravimo Gospodina i zanemarimo velike izbore koje smo napravili, da bismo se zadovoljili nečim drugim. Na primjer, ne provodimo vrijeme u razgovoru jedni s drugima u obitelji, posvećujemo se osobnim hobijima; zaboravljamo na molitvu, prepuštamo se vlastitim potrebama; zanemarujemo milosrđe, uz izgovor da imamo napraviti žurne svakodnevne stvari. Ali, pritom smo razočarani: s praznim mrežama, poput Petra.

A Isus, što on čini? Ponovno se vraća na obalu jezera, gdje je izabrao Petra, Andriju, Jakova i Ivana. Ne prigovara, nego s nježnošću poziva učenike: "Dječice" (r. 5). Zatim ih poziva da, kao nekoć, ponovno bace mreže, hrabro. I opet su mreže prepune.

Braćo, sestre, kada u životu imamo prazne mreže, nije vrijeme da se sažalijevamo, da se zabavljamo, da se vraćamo starim navikama. Vrijeme je da opet krenemo s Isusom, da smognemo hrabrosti početi ispočetka, da zaplovimo s Njim.

Petru je trebao taj 'šok'. Kad čuje Ivana kako govori: "Gospodin je!" (r. 7), odmah skače u vodu i pliva prema Isusu. To je gesta ljubavi, jer ljubav nadilazi ono što je korisno, ugodno i obavezno; ljubav stvara divljenje, nadahnjuje slobodne, kreativne poticaje. Dakle, dok Ivan, najmlađi, prepoznaje Gospodina, Petar, koji je stariji, skače mu ususret. U tom skoku nalazi se sav ponovno otkriven zanos Šimuna poznatog kao Petar.

Draga braćo i sestre, danas smo pozvani na novi zanos, da uronimo u dobro bez straha da ćemo nešto izgubiti, bez računice, bez čekanja da drugi počnu. Jer da bismo išli ususret Isusu, trebamo se osloboditi tereta. Zapitajmo se: ''Jesam li sposoban za gestu dobročinstva ili obuzdavam poticaje srca i zatvaram se u svoje navike, u strahove?'' Skočite, bacite se!

Na kraju ovog događaja, Isus Petru triput postavlja pitanje: "Ljubiš li me?" (r. 15.16). Uskrsli nas i danas pita: "Ljubiš li me?" Jer na Uskrs Isus želi da i naše srce ponovno uskrsne; jer vjera nije pitanje znanja, nego ljubavi. "Ljubiš li me?", pita Isus tebe, koji imaš prazne mreže i bojiš se početi ispočetka; tebe, koji nemaš hrabrosti skočiti i izgubio si zanos. "Ljubiš li me?" pita Isus. Otada je Petar zauvijek prestao loviti ribu i posvetio se službi Bogu i svojoj braći, do te mjere da je dao svoj život ovdje, gdje se sada nalazimo.

A mi, želimo li ljubiti Isusa?

Neka nam Djevica Marija, koja je Gospodinu spremno odgovorila: "Evo me", pomogne da pronađemo zanos za činjenje dobra.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: