'Kako je lijepo i utješno znati da nas Isus poznaje svakog poimence, da Njemu nismo nepoznati'

'Kako je lijepo i utješno znati da nas Isus poznaje svakog poimence, da Njemu nismo nepoznati'

Papin tradicionalni nagovor prije molitve Kraljice neba.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
25.04.2021 12:41

 

Na 4. vazmenu nedjelju papa Franjo u tradicionalnom nagovoru prije molitve Kraljice neba podsjetio je na današnje Evanđelje koje 'predstavlja Isusa kao pravoga pastira koji brani, poznaje i ljubi svoje ovce'.

– Nasuprot Njemu je 'najamnik' koji ne mari za ovce, jer nisu njegove. Radi taj posao samo za plaću i ne brine se da ih brani: kad stigne vuk, bježi i ostavlja ih. Međutim, Isus je pravi pastir, on nas brani i spašava u mnogim teškim, opasnim situacijama, po svijetlu svoje riječi i snagom svoje prisutnosti koju doživljavamo osobito u sakramentima – kazao je Papa.

Naglasio je i drugi vid, odnosno Isus, dobri pastir, poznaje svoje ovce i one poznaju Njega.

– Kako je lijepo i utješno znati da nas Isus poznaje svakog poimence, da Njemu nismo nepoznati, da poznaje naše ime! Za Njega nismo masa, mnoštvo, već jedinstvene osobe, svatko s vlastitom poviješću, svatko s vlastitom vrijednošću, kako kao stvorenje tako i kao otkupljen od Krista. Svatko od nas može reći: 'Isus me poznaje!' To je istina, to je tako: On nas poznaje kao nitko drugi. Samo On znade što je u našem srcu, naše nakane, najskrivenije osjećaje. Isus poznaje naše prednosti i naše mane, i uvijek je spreman brinuti se o nama kako bi izliječio rane naših pogrješaka svojom obilnom milošću. U Njemu se u potpunosti ostvaruje lik pastira Božjeg naroda o čemu su pisali proroci: brine se za svoje ovce, sakuplja ih, povija im rane, liječi onu bolesnu – naglasio je Sveti Otac ističući kako Isus, Dobri Pastir, poznaje i prije svega ljubi svoje ovce.

Naglasio je kako zbog toga On daje život za njih. Ljubav prema ovcama, koje smo mi, dovela ga je do smrti na križu, 'jer to je volja Oca, da nitko ne bude izgubljen'.

– Kristova ljubav nije selektivna, sve prigrljuje. Na to nas On sam podsjeća u današnjem Evanđelju rekavši: 'Imam i drugih ovaca koje nisu iz ovog ovčinjaka: i njih trebam dovesti i glas će moj čuti i bit će jedno stado i jedan pastir'. Ove riječi svjedoče o Njegovoj brizi za sve: Isus želi da svi mogu primiti ljubav Oca i zadobiti život – kazao je.

Nadovezao se kako, osim onih koji dolaze u naše zajednice, ima i mnogo osoba koje dolaze samo prigodno ili nikada, ali i oni su Božja djeca koju Otac povjerava Kristu, Dobrom Pastiru.

– Za sve i svakog pojedinog Isus je dao svoj život. I svima i svakome pojedinom mi kršćani moramo svjedočiti Njegovu ljubav, poniznim i bratskim stavom. Braćo i sestre, Isus brani, poznaje i ljubi svaku od svojih ovaca. Presveta Djevica Marija neka pomogne prije svega nama prihvatiti i slijediti Dobrog Pastira kako bismo radosno surađivali u Njegovu poslanju – kazao je Papa.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan