Kampanja 'Svi stariji su vaši djedovi i bake'

Kampanja 'Svi stariji su vaši djedovi i bake'

Papa Franjo je na liturgijski spomen svetog Joakima i Ane, Isusovih 'djeda i bake', pozvao mlade da učine gestu nježnosti prema starijim osobama. Vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život odgovorio je na poziv Svetog Oca pokrenuvši  kampanju 'Svi stariji su vaši djedovi i bake'.

Autor
Laudato/I.B.
Fotograf
www.laityfamilylife.va
Objavljeno:
 
28.07.2020 19:22

 

- Dragi mladi, svaka od tih starijih osoba je vaš djed i baka! Ne ostavljajte ih same! Upotrijebite maštovitost ljubavi, nazovite ih telefonom, uputite im video poziv, pošaljite poruke, slušajte ih i, tamo gdje je to moguće s obzirom na zdravstvene mjere, pođite ih posjetiti. Pošaljite im zagrljaj. Oni su vaši korijeni. Stablo otrgnuto od korijena ne raste, ne daje cvijeće i plodove. Zato je važno biti spojen i povezan s vlastitim korijenima. 'Cvijet rascvali što ga stablo daje dolazi od onoga što se ispod zemlje krije', kaže pjesnik iz moje domovine - poručio je Papa Franjo nakon nedjeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja.

U priopćenju objavljenom 27. srpnja Dikasterij za laike, obitelj i život pozvao je mlade svega svijeta da učine gestu pažnje prema starijim osobama koje se osjećaju usamljeno. 

- Moguće je pobijediti izolaciju starijih uz strogo poštivanje zaštitnih mjera protiv Covida-19. Pandemija je posebno teško pogodila starije i prekinula već slabe veze među generacijama, međutim poštivanje distanciranja ne znači prihvaćanje stanja usamljenosti i napuštenosti - piše na početku priopćenja.

U prošlim mjesecima mnoge biskupske konferencije, organizacije i sami vjernici u obilju ljubavi pronašli razne načine iskazivanja blizine starijim osobama, priopćio je Dikasterij. Kao primjer istaknuti su telefonske, internetske i kontakte preko drugih medija, čak i pjevanje serenada ispred domova za starije.
Budući da su u mnogim područjima na snazi posebne mjere zaštite za starije Dikasterij je pozvao mlade da im pošalju zagrljaj putem telefona, videopoziva ili fotografija, a ondje gdje je moguće da ih i osobno posjete i zagrle.

Poruke koje će uputiti putem interneta mogu se označiti s #sendyourhug kako bi se kampanja što uspješnije širila. Najznačajnije objave bit će podijeljene na stranicama Dikasterija za laike, obitelj i život @laityfamilylife.

- Nadamo se da će se, počevši s ovom kampanjom, ostvariti želja pape Franje koji je napisao: 'Evo što želim: svijet koji živi novi zagrljaj mladih i starijih' (Proslov knjige ‚La saggezza del tempo‘) -  zaključeno je u priopćenju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: