Kardinal Becciu odrekao se kardinalskih prava i mjesta prefekta za kauze svetih

Kardinal Becciu odrekao se kardinalskih prava i mjesta prefekta za kauze svetih

Razlog zasad još nije poznat, no to očito ima veze s istragom o kupnji nekretnina u Londonu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
25.09.2020 08:46

 

Sveti Otac u četvrtak, 24. rujna, prihvatio je ostavku od službe prefekta Kongregacije za kauze svetaca i odricanje od kardinalskih prava kardinala Giovannija Angela Becciua, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinal Giovanni Angelo Becciu, dosadašnji prefekt Kongregacije za kauze svetaca, dao je ostavku na sve svoje funkcije, uključujući i prava koja proizlaze iz kardinalata. Vatikanski tiskovni ured objavio je to u četvrtak navečer. Prema izvješću, papa Franjo prihvatio je Beccijevu ostavku istoga dana. Sa 72 godine, Becciu je nekoliko godina mlađi od dobne granice od 80 godina do koje kardinali mogu sudjelovati u konklavi.

Becciu ovom ostavkom gubi sva prava povezana s kardinalatom. Trenutačno je nejasno hoće li i dalje imati naslov kardinala. Razlog zasad još nije poznat, no to očito ima veze s istragom o kupnji nekretnina u Londonu. Od 2019. godine vatikansko javno tužiteljstvo istražuje ulaganja crkvenih fondova u londonski projekt luksuznih nekretnina 2014. i 2018. godine, koja su, kako se navodi, rezultirala velikim gubitcima Vatikana, prenosi Fratellanza Umana.

Bivšeg vatikanskog diplomata primio je papa Benedikt XVI. 2011. godine kada ga je imenovao u Kuriju kao zamjenika u Državnom tajništvu Svete Stolice. Papa Franjo 2018. godine imenovao ga je prefektom Kongregacije za kauze svetaca, a iste godine učinio  ga kardinalom. U Papino je ime djelovao kao specijalni izaslanik Suverenog malteškog reda, sa zadatkom da red izvede iz njegove krize.

Gubitak kardinalnog dostojanstva dugo je bio izuzetno rijedak slučaj. U osnovi se smatra da se ne može izgubiti jer crkveni zakon ne predviđa nikakav postupak opoziva i ne spominje ostavku. Nakon što je kardinal Louis Billot 1927. godine, nakon spora s papom Pijom XI. (1922. – 1939.) dao ostavku, sljedeće ostavke došle su tek u pontifikatu pape Franje. On je 2015. prihvatio ostavku umirovljenog nadbiskupa Saint Andrewsa i Edinburgha Keitha Patricka O’Briena na kardinalska prava i dužnosti nakon što je O’Brien 2013. dao ostavku na mjestu nadbiskupa zbog optužbi za 'neprikladno ponašanje', odričući se i sudjelovanja na konklavama. Godine 2018. umirovljeni nadbiskup Washingtona, kardinal Theodore McCarrick, dao je ostavku na kardinalsku službu, te je otpušten iz svećenstva nakon optužbi za seksualna zlostavljanja.

Za svako od ova tri povlačenja Tiskovni ured Svete Stolice koristio je različite formulacije. Dok je za O’Briena rečeno da se radi o ostavci na prava i privilegije kardinala pozivajući se na nekoliko kanonskih zakona, za McCarricka je rečeno da je dao ostavku u kolegiju kardinala. S druge strane, Becciu je dao ostavku zbog prava povezanih s kardinalskom službom.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan