Kongregacija za nauk vjere: 'Dopušteno je koristiti sva klinički odobrena cjepiva'

Kongregacija za nauk vjere: 'Dopušteno je koristiti sva klinički odobrena cjepiva'

U izjavi je posebno naglašeno da, kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna, tada je moralno dopušteno primiti cjepivo protiv koronavirusa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
22.12.2020 11:03

 

Kongregacija za nauk vjere objavila je u ponedjeljak 21. prosinca izjavu o moralnoj prihvatljivosti cjepiva protiv COVID-19, koje je trenutačno u opticaju. Tekst je odobrio papa Franjo 17. prosinca, a samu izjavu potpisali su pročelnik spomenute kongregacije, kardinal Luis Ladaria i tajnik, nadbiskup Giacomo Morandi.

Ovim dokumentom Crkva odobrava uporabu cjepiva protiv ove bolesti, odnosno pandemije koja je diljem svijeta uzrokovala milijune smrti. Među ostalim, Kongregacija za nauk vjere navodi: 'Moralno je prihvatljivo primati (i) cjepiva protiv COVID-19 koja su u svojim istraživačkim i proizvodnim procesima koristila stanične linije iz tkiva dvaju fetusa pobačenih u 60-tim godinama prošlog stoljeća.'

Kako piše Vatican news, a prenosi IKA, izjava je objavljena kako bi bio jasan stav Crkve po ovome pitanju.

– Sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj vjeri. Uporaba takvih cjepiva ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva – stoji u priopćenju.

Zbog situacije s pandemijom, sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti u dobroj savjesti, uz napomenu kako njihova uporaba ne sačinjava formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg su izvedene stanice koje se koriste u proizvodnji cjepiva.

U izjavi je posebno naglašeno da, kada etički neupitna cjepiva protiv COVID-19 nisu dostupna, tada je moralno dopušteno primiti cjepivo protiv koronavirusa prilikom čije su proizvodnje i testiranja korištene stanične linije iz pobačenih fetusa. Temeljni razlog za ovo dopuštenje leži u činjenici što se suradnja na počinjenom zlu pobačaja od osoba koje primaju cjepivo smatra udaljenom, a opasnost od širenja zaraze koronavirusa velikom po živote i zdravlje ljudi.

Kongregacije je, nadalje, istaknula da dopuštenje korištenja cjepiva ne sačinjava opravdanje, makar i neizravno, prakticiranja pobačaja i nužno pretpostavlja protivljenje njegovoj praksi od onih koji koriste ova cjepiva.

Osobito je naglašeno da cijepljenje kao pravilo nije moralna dužnost te da mora biti dobrovoljno. Oni pak koji ne žele primiti cjepivo proizvedeno uporabom staničnih linija od pobačenih fetusa moraju uporabom razboritih mjera i prikladnim ponašanjem učiniti sve što mogu kako ne bi postali prijenosnici zaraze.

Na kraju, Kongregacija je istaknula kako je moralni imperativ da farmaceutska industrija i vlade zemalja osiguraju dostupnost učinkovitih i moralno prihvatljivih cjepiva najsiromašnijim zemljama tako da ona za njih ne budu preskupa.

– Inače bi nedostatak cjepiva postao još jedan znak diskriminacije i nepravde koja ostavlja siromašne zemlje da žive u zdravstvenom, ekonomskom i društvenom siromaštvu – stoji u izjavi Kongregacije za nauk vjere.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan