Nadbiskup Gallagher: 'Razoružanje je etički imperativ'

Nadbiskup Gallagher: 'Razoružanje je etički imperativ'

Vatikanski je predstavnik također izrazio zabrinutost zbog nezakonite trgovine lakim i malokalibarskim oružjem, kao i zbog eksplozivnoga oružja.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
25.02.2021 17:15

 

U videoporuci tajnika za odnose s državama, upućenoj sudionicima susreta na visokoj razini ovogodišnje konferencije o razoružanju u Ženevi, ističe se poticaj Svete Stolice na zauzimanje kako bi se utvrdili trajni sporazumi na putu mira: 'Nitko nije siguran sve dok svi nisu na sigurnom', piše Vatican News.

Važnost razoružanja očita je kada je riječ o nuklearnom, biološkom i kemijskom oružju, ali se jednako tako snažno odnosi i na sve veću vojnu konkurenciju u svemiru i na područjima kibernetičkoga prostora i umjetne inteligencije, poput smrtonosnih autonomnih oružanih sustava – središnja je misao u govoru nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama, upućenom putem videoporuke povodom susreta na visokoj razini ovogodišnjega zasjedanja Konferencije o razoružanju u Ženevi.

Pogled Svete Stolice obuhvaća u potpunosti pitanje naoružanja, i teži cilju koji odgovara najdubljim željama ljudskoga srca, odnosno životu u miru, sigurnosti, stabilnosti, dok sadašnje raspoloženje uzajamnoga nepovjerenja i slabljenja multilateralizma priječi nastojanja u tom smislu. Vatikanski je predstavnik također izrazio zabrinutost zbog nezakonite trgovine lakim i malokalibarskim oružjem, kao i zbog eksplozivnoga oružja, posebno na nastanjenim prostorima, koje postaje sve manje 'konvencionalno', a sve više oružje za masovno uništenje, potičući kaos u gradovima, školama, bolnicama, bogoštovnim mjestima i glavnim infrastrukturama.

– Pred golemim izazovima s kojima se međunarodna zajednica mora danas suočiti, razoružanje se ne može više smatrati fakultativnim ciljem. Ono je etički imperativ – istaknuo je nadbiskup.

Sveta Stolica stoga potiče sudionike na konferenciji da usvoje obnovljeno uvjerenje o hitnosti i obvezu za postizanjem konkretnih i trajnih dogovora usmjerenih na mir i bratstvo. Neka bi pitanja trebala nadići pojedinačne interese i programe.

Nadbiskup Gallagher je, među ostalim, posebno istaknuo da su razoružanje, razvoj i mir tri međuovisna pitanja. Golemi vojni troškovi, mnogo veći od onoga koliko je potrebno kako bi se zajamčila legitimna obrana, potiču zatvoreni krug naizgled beskonačne utrke u naoružanju, koja priječi suočavanje s problemima kao što su siromaštvo, nepravda, zdravlje i obrazovanje.

– Povezivanje nacionalne sigurnosti s gomilanjem oružja lažna je 'logika' i skandal koji olakšava nerazmjer između novčanih sredstava i 'intelligence' posvećenih služenju smrti i sredstava u službi života – primijetio je nadbiskup.

Međutim, primjećuju se i ohrabrujući znakovi, kao što je stupanje na snagu Sporazuma o zabrani nuklearnoga oružja (TPNW) i nedavni produžetak Novog sporazuma o smanjenju strateškoga oružja (New START) između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

– Svijet slobodan od nuklearnoga oružja moguć je, i potreban. Potrebna je, međutim, povezanija i odgovorna suradnja, kako je pokazala pandemija bolesti COVID-19. I, kako je papa Franjo više puta primijetio, bit ćemo u stanju prevladati sadašnju krizu jedino ako budemo radili zajedno, kao sjedinjena ljudska obitelj. Nitko nije na sigurnom sve dok svi nisu na sigurnom – istaknuo je nadbiskup Gallagher.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan