Nadbiskup Gänswein: 'Benediktu XVI. nedostaje brat, fizički je slab, ali bistrog uma'

Nadbiskup Gänswein: 'Benediktu XVI. nedostaje brat, fizički je slab, ali bistrog uma'

Nadbiskup Georg Gänswein govorio je o tomu kako papa emeritus Benedikt XVI. doživljava ovo teško vrijeme.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
catholicherald.com
Objavljeno:
 
15.01.2021 10:16

 

Prošli Božić za Benedikta XVI. bio je prvi Božić bez brata Georga, iako se na neki način osjećala njegova prisutnost. U razgovoru za Vatican news nadbiskup Georg Gänswein, pročelnik Papinskoga doma i osobni tajnik Pape emeritusa, otkrio je kako Benedikt XVI. proživljava ove teške dane. 

– Prisutnost brata Benedikta XVI. tijekom božićnih blagdana, prvih nakon njegova preminuća, na neki se način osjećala. Više smo puta, naime, osim Bachova 'Božićnog oratorija', poslušali koncerte s božićnim pjesmama koje je izvodio Regensburger Domspatzen, zbor koji je vodio Georg Ratzinger – kazao je tajnik Pape emeritusa, dodavši da je ta odsutnost za Benedikta rana koja je tijekom blagdana potaknula žalost, ali istovremeno i utjehu da njegov brat sada živi u Njegovu zagrljaju.

Monsinjor Gänswein govorio je i o tomu kako se živi u samostanu Mater Ecclesiae u ovo vrijeme pandemije. Svakodnevna organizacija nije se mnogo promijenila, dnevni ritam ostao je isti, iako su smanjeni posjeti. Benedikt prati vijesti koje nam stižu putem televizije i dijeli s nama zabrinutost zbog pandemije, zbog svega što se događa u svijetu, zbog brojnih osoba koje gube život zbog virusa. Bilo je ljudi koje je poznavao, a koji su umrli od bolesti COVID-19.

Na kraju, tajnik Benedikta XVI., nakon objavljivanja fotografija sa susreta s papom Franjom i novim kardinalima u studenom prošle godine, potvrdio je da je papa Ratzinger fizički slab, ali je vrlo bistar. Što se tiče fizičkoga stanja, vrlo je slab i može hodati samo uz pomoć hodalice.

– I glas mu je slab. Više vremena posvećuje odmoru, ali i dalje svako poslijepodne izlazimo u vatikanske vrtove, unatoč hladnoći. Ja svakoga dana slavim Misu, a on koncelebrira sjedeći. Za svakodnevnu smo molitvu pripremili tekstove s velikim slovima kako bi mogao bolje pratiti Liturgiju časova, i na obrocima smo i dalje svi zajedno kao što smo uvijek činili – rekao je nadbiskup Gänswein. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan