Nedjelja Dobrog Pastira u Vatikanu: papa Franjo zaredio 9 đakona Rimske biskupije

Nedjelja Dobrog Pastira u Vatikanu: papa Franjo zaredio 9 đakona Rimske biskupije

'Ne budite oni koji grade karijere. Morate biti pastiri, bliski Bogu, biskupu, međusobno i narodu.'

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
25.04.2021 10:00

 

Papa Franjo danas je u bazilici svetog Petra predslavio euharistijsko slavlje, tijekom kojega je zaredio 9 đakona Rimske biskupije.

U svojoj propovijedi Papa ih je podsjetio kako Isus od njih želi da budu pastiri svetog i vjernog Božjeg naroda.

– Pastiri koji će hodati uz Božji narod, ne iza njega, dakle s narodom Božjim. Nekad se govorilo da je to crkvena karijera, no to nije karijera, već služenje, ono što je Bog učinio svom narodu. Znakovi služenja Boga narodu jesu ono što vi trebate nasljedovati – kazao je Papa.

Pozvao ih je na četiri vrste bliskosti: s Bogom, s biskupom, međusobno i s Božjim narodom.

– Bliskost s Bogom za vrijeme Mise. On je postao nama blizak po svome Sinu i vama je bio blizu hodajući uz vas do ovog trenutka. Budite blizu svetom Božjem narodu, ali najprije Bogu, po molitvi. Svećenik koji ne moli, gasi se. Blizina biskupu: biti blizak biskupu, jer uz biskupa ćete imati jedinstvo. Ne želim reći da ste poslužitelji, ali suradnici. I u ružnom trenutku treba nazvati biskupa da mu se bude blizu. Biskup je otac, ako ti se i ne sviđa, on je biskup. Blizina narodu: predlažem vam da danas učinite da nikad ne ogovarate subrata svećenika. Ako imate nešto jedan protiv drugoga, budite muškarci i recite mu u lice. Ako je nešto ružno, onda kažite biskupu, ali nikad nemojte ogovarati. Neka među vama bude jedinstvo.

Govoreći o bliskosti s Božjim narodom, kazao je kako nitko ne može postati svećenik samo studiranjem.

– To treba učiniti, ali vi ste odabrani, uzeti od naroda, od Gospodina, iz samog stada. To nemojte zaboraviti, odakle ste potekli. Vaša obitelj, Božji narod. Vi ste dah Božjeg naroda. Nosite miris Božjeg naroda. Sjetite se onih koji su vas uveli u ovu službu. Bit će te svećenici naroda, a ne klerici – istaknuo je Sveti Otac napominjući kako će u životu vidjeti razne probleme u životu, no 'uložite svoje vrijeme slušajući i tješeći. Molim vas da budete milosrdni i praštate, jer ni Bog se ne umara praštati'.

Pozvao je također da se udalje od oholosti, od ponosa, novca.

– Đavao ulazi preko džepova, znajte to. Budite siromašni kao što je to sveti Božji narod. Bog poziva siromašne. Ne budite oni koji grade karijere. Morate biti pastiri, blisku Bogu, biskupu, međusobno i narodu. Pastiri poslužitelji, ne poduzetnici. Udaljite se od novca – kazao je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan