''Neka nam Ona, Majka, koja je kao u Kani uvijek pažljiva, pomogne čuvati Božje znakove u našem životu''

''Neka nam Ona, Majka, koja je kao u Kani uvijek pažljiva, pomogne čuvati Božje znakove u našem životu''

U svom obraćanju vjernicima, papa Franjo pozvao je sve ljude da ponovno prožive trenutke u kojima su iskusili Njegovu prisutnost i Marijin zagovor.

Autor
Laudato/N.M./F.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
16.01.2022 12:10

 

Evanđelje današnje liturgije donosi nam događaj svadbe u Kani, gdje je Isus pretvorio vodu u vino na radost mladenaca. I ovako zaključuje: ''Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici.'' (Iv 2,11). Primjećujemo da evanđelist Ivan ne govori o čudu, već o snažnoj i izvanrednoj činjenici koja stvara čudo. Piše da se u Kani dogodio znak, koji je probudio vjeru učenika. Stoga se možemo zapitati što je, prema Evanđelju, taj 'znak', upitao je papa Franjo.

– To je trag koji otkriva Božju ljubav, koji ne skreće pozornost na moć geste, već ukazuje na ljubav koja ga je izazvala. Uči nas nečemu o Božjoj ljubavi, koja je uvijek blizu, nježna i suosjećajna. Prvi znak događa se kad je dvoje supružnika u poteškoći, na najvažniji dan u njihovu životu. Usred slavlja ponestao je bitni element, vino, i riskira se prestankom veselja usred kritika i nezadovoljstva uzvanika – objasnio je Papa. 

Djevica Marija Ona je koja je primijetila problem te je Isusu na njega diskretno ukazala. On tiho djeluje, gotovo neprimjetno. Sve se događa u tajnosti, 'iza kulisa': Isus kaže slugama da napune posude vodom, koja će postati vino. Tako Bog djeluje, blizinom i diskretno. Isusovi učenici primjećuju ovo: vide da je, zahvaljujući Njemu, svadbeno slavlje postalo još ljepše. A vide i Isusov način djelovanja, Njegovo služenje u skrovitosti, tako da pohvale za dobro vino idu suprugu. Time u njima počinje rasti klica vjere, odnosno vjeruju da je u Isusu prisutan Bog, Božja ljubav. 

– Lijepo je razmišljati kako prvi znak koji Isus čini nije izvanredno ozdravljenje ili čudo u jeruzalemskom Hramu, već gesta koja ispunja jednostavnu i konkretnu potrebu običnih ljudi. Tako Bog voli djelovati. I ako ga mi, kao Marija u Kani, zamolimo, On nam je spreman pomoći i pridići nas. I ako smo pažljivi na te 'znakove', Njegova će nas ljubav osvojiti i postat ćemo Njegovi učenici – istaknuo je papa Franjo.

– Postoji također još jedna karakteristika Kane. Obično, vino koje se davalo na kraju slavlja, bilo je ono lošije, razvodnjeno. No Isus čini da slavlje završi s boljim vinom. Simbolički nam to govori da Bog želi za nas bolje, želi da smo sretni. Ne stavlja ograničenja i ne traži interese. U Isusovu znaku nema mjesta skrivenim namjerama, ne zahtijeva ništa od mladenaca. Ne, radost koju Isus ostavlja u srcima, potpuna je i bez interesa. Nikad nije razvodnjena!  

Zato vam predlažem jednu vježbu, koja nam može puno pomoći. Pokušajmo danas 'prekopati' po sjećanjima u potrazi za znakovima koje je Gospodin učinio u našem životu, kako bi nam pokazao da nas voli; onaj težak trenutak u kojem mi je Bog darovao da iskusim Njegovu ljubav. I zapitajmo se: kojim je znakovima, diskretnim i nježnim, dao da osjetim Njegovu nježnost? Kako sam otkrio Njegovu blizinu koja mi je ostavila u srcu veliku radost? Proživimo ponovno trenutke u kojima smo iskusili Njegovu prisutnost i Marijin zagovor. Neka nam Ona, Majka, koja je kao u Kani uvijek pažljiva, pomogne čuvati Božje znakove u našem životu, zaključio je papa Franjo.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: