Novi priručnik o egzorcizmu: 'To je služba radosti, svjetla i mira'

Novi priručnik o egzorcizmu: 'To je služba radosti, svjetla i mira'

Egzorcizam nije neprimjetna praksa zaogrnuta tamom, već služba ispunjena svjetlošću, mirom i radošću, stoji u novom vodiču za katoličke egzorciste.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Thinkstock
Objavljeno:
 
31.07.2020 11:56

 

Svećenik Francesco Bamonte jedan je od urednika novog priručnika za katoličke egzorciste. Između ostaloga, u uvodu piše kako se u egzorcizmu očituje spasonosni, pozitivni karakter koji dovodi do iskustva čistoće, svjetlosti i mira, izvještava Catholic News Agency

- Dominantna nota egzorcizma, mogli bismo reći, sastoji se od radosti, ploda Duha Svetoga kojeg je Isus obećao onima koji s pouzdanjem prihvaćaju njegovu Riječ - nastavio je Bamonte.

Bamonte je predsjednik Međunarodnog udruženja egzorcista (AIE), a novu knjigu pripremio je uz odobrenje Kongregacije za kler i uz priloge Kongregacije za nauk vjere i Kongregacije za božansko bogoslužje.

Knjiga pod nazivom 'Smjernice za službu egzorcizma: U svjetlu trenutnog obreda' objavljena je u svibnju na talijanskom jeziku. Kongregacija za kler trenutno pregledava izdanje na engleskom jeziku za koju se očekuje da će biti dostupna do kraja 2020. ili početkom 2021. godine.

U knjizi se ne govori pretjerano o temi egzorcizma već služi kao sredstvo za formaciju svećenika za tu službu. Također može služiti kao pomoć u razjašnjavanju slučajeva vjernika koji sebe smatraju opsjednutima. 

U predgovoru knjige kardinal Angelo De Donatis, generalni vikar Rimske biskupije, rekao je da egzorcist ne može postupati po vlastitom nahođenju, jer djeluje u okviru službene misije koja ga čini na neki način predstavnikom Krista i Crkva.

- Služba egzorcista je posebno osjetljiva. Egzorcist je izložen višestrukim opasnostima, zahtijeva posebnu opreznost. Služba je rezultat ne samo ispravne namjere i dobre volje, već i prikladne posebne pripreme, koje je egzorcist dužan primiti kako bi adekvatno obavljao svoju dužnost - kazao je De Donatis.

Bamonte je naglasio kako postoji značajan porast zanimanja za egzorcizmom u zapadnom svijetu, posebno o temama demonskog posjedovanja i ulogom katoličkog egzorcista u zahtjevnom zadatku molitve oslobođenja. No, istaknuo je kako je nemoguće razumjeti tu službu bez vjere u Isusa i njegovu Crkvu.

- Praviti se da razumijemo katolički egzorcizam bez žive vjere u Krista i onoga što nas Crkva uči o sotoni i demonskom svijetu je poput želje da se bavimo složenim matematičkim jednadžbama bez poznavanja najosnovnijih matematičkih operacija - izjavio je Bamonte.

Inače, Međunarodno udruženje egzorcista uključuje oko 800 članova egzorcista širom svijeta. Osnovala ga je prije više od 30 godina skupina egzorcista, pod vodstvom svećenika Gabriela Amortha koji je umro 2016. godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: