Od Pija XI. do pape Franje: povijest duhovnih vježbi u Vatikanu

Od Pija XI. do pape Franje: povijest duhovnih vježbi u Vatikanu

Gotovo sto godina pape su običavale odvojiti vrijeme u godini za povlačenje u samoću i meditaciju na duhovnim vježbama.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
23.02.2021 17:15

 

Papa Franjo i Rimska kurija započeli su jednotjedno korizmeno povlačenje u samoću, ali prvi put od Drugog vatikanskog koncila to nije vrijeme zajedničke molitve zbog aktualne pandemije koronavirusa. Umjesto toga, Papa je pozvao članove Rimske kurije da samostalno naprave duhovne vježbe u korizmi od 21. do 26. veljače. U tom smislu, ovaj su tjedan otkazane sve Papine aktivnosti, uključujući opću audijenciju srijedom.

Praksu godišnjih duhovnih vježbi u Vatikanu započeo je 1925. papa Pio XI., pozivajući svećenike isusovce da predvode ignacijevske vježbe za njega i Rimsku kuriju. Ovaj je Papa inače bio veliki poštovatelj sv. Ignacija Loyolskog, utemeljitelja Družbe Isusove, te ga 1922. proglasio zaštitnikom duhovnih vježbi. U svojoj enciklici o promicanju prakse duhovnih vježbi, naslovljenoj 'Mens nostra', Pio XI. 1929. službeno je ustanovio duhovne vježbe u Vatikanu kao godišnju praksu.

Izvorno su one održavane tijekom prvoga tjedna došašća. Među isusovcima, koji su predvodili ignacijevske vježbe u Vatikanu, bio je p. Paolo Dezza, koji je vodio meditacije 1942. za papu Pija XII. On će kasnije postati ispovjednik svetoga pape Pavla VI., piše katolički tjednik Nedjelja.

I dok su izričito isusovci tijekom 30 godina predvodili duhovne vježbe, papa Ivan XXIII. pozvao je ostale talijanske klerike, uključujući i župnika i biskupa da predvode meditacije za Kuriju. Također je 1963., tijekom sastanaka Drugog vatikanskog koncila, potpuno otkazao duhovne vježbe.

Papa Pavao VI. premjestio je godišnje zajedničke meditacije u Vatikanu iz vremena došašća u korizmu, te je bio prvi koji je izabrao netalijana da ih predvodi. Znakovito je pozvao tada mladoga kardinala iz Poljske da predvodi korizmenu obnovu: kardinala Karola Wojtyłu, koji je 1976. govorio o 'Kristu, znaku osporavanu', a dvije godine poslije bit će izabran za Papu.

Sveti papa Ivan Pavao II. pozvao je kardinala Josepha Ratzingera, budućega papu Benedikta XVI., da propovijeda na duhovnim vježbama 1983., a isto je 2000. mons. François-Xavier van Thuân predvodio vježbe, godinu prije nego što će biti imenovan kardinalom. Benedikt XVI. pozivao je kardinale iz Afrike, a među njima i Francisa Arinzea i Laurenta Monsengwa Pasinyu.

Papa Franjo prvi je premjestio duhovne vježbe iz Vatikana u kuću za odmor izvan Rima. Posljednjih sedam godina to je bilo u kući u predgrađu Ariccia na brdima Alban, jugoistočno od Rima, iako Papa nije mogao sudjelovati 2020. godine zbog prehlade. Prošle je godine papa Franjo sudjelovao u korizmenoj duhovnoj obnovi 'od kuće', prateći duhovne vježbe i razmišljanja iz svoje vatikanske rezidencije, Doma sv. Marte.

S obzirom na to da ove godine nema posebnoga voditelja za osobne duhovne vježbe, papa Franjo dao je svakom članu Rimske kurije knjigu koju će uključiti u svoje duhovno čitanje. Napisao ju je neimenovani monah cistercit u 17. stoljeću, a naslovljena je 'Abbi a cuore il Signore' tj. 'Čuvaj Gospodina u svome srcu'. Izvorno je napisana kao pripomoć monasima u talijanskome samostanu sv. Bartola kako bi rasli u svom duhovnom životu.

U tekstu, među ostalim, piše: 'Bog će vas dočekati tamo gdje je vaša čovječnost sišla svim stepenicama slabosti i postići ćete svijest o svojoj ograničenosti. Ako sami ne odaberete put poniženja, život će vas odvesti tamo kamo ne biste željeli, jer, kako Gospod naučava, samo će oni koji ponizno žive svoju slabost biti uzvišeni.'

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: