Papa: ''Ako uzmemo današnje medije, nedostaje čistoće, poštenja, cjelovitosti''

Papa: ''Ako uzmemo današnje medije, nedostaje čistoće, poštenja, cjelovitosti''

''Komunikacija je jedna od stvari koja je više od profesije, to je poziv.''

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.06.2022 10:30

 

Papa je primio u audijenciju članove Pavlove obitelji (Famiglia Paolina), okupljene na generalnom kapitulu, piše Vatican News.

Komunikaciju 'čistu', jasnu poput stranice Evanđelja, vjerodostojnu, stoga svjetlosnim godinama udaljenu od dezinformacija lažnih vijesti koje danas uzimaju maha – takvu komunikaciju želi papa Franjo i traži od onih koji ju, posebno u Crkvi, svakodnevno žive kao poslanje, ostvarivanje karizme, odnosno od članova Pavlove obitelji (Famiglia Paolina) koje on naziva 'apostolima komunikacije'.
Kao što se često događa, Papa je i ovaj put, primivši u audijenciju predstavnike Družbe svetoga Pavla, okupljene ovih dana na generalnom kapitulu, uručio unaprijed pripremljeni govor, te im se obratio ulazeći dublje u neke misli.

''Komunikacija je jedna od stvari koja je više od profesije, to je poziv. To je i don Alberione želio istaknuti u raznim, takozvanim Pavlovim obiteljima. Komunicirati na čist način. Vi imate poziv da komunicirate na čist, evanđeoski način'', istaknuo je Sveti Otac.

'Ne' dezinformacijama

''Međutim, sadašnji je scenarij često suprotan, neprobavljiv, prljav, nečist obrok. Iskrivljavanje kao što se događa u priči o Crvenkapici koja, prelazeći s jedne komunikacije na drugu, započinje s vukom koji želi pojesti Crvenkapicu, a završava s Crvenkapicom i njezinom bakom kako jedu vuka. Ako uzmemo današnje medije, nedostaje čistoće, poštenja, cjelovitosti. Na dnevnom su redu dezinformacije; kaže se jedno, ali skriju se mnogo toga drugog. Moramo učiniti da se u našem priopćivanju vjere to ne događa, da komunikacija dolazi upravo iz zvanja, iz Evanđelja; čista, jasna, posvjedočena vlastitim životom'', kazao je papa Franjo.

Identitet dolazi iz zvanja

''Dobro je da među vama ima profesionalnih komunikatora, ali, prije profesije, to je zvanje, a zvanje ti daje identitet. To je ona vrsta identiteta kao što se događa proroku Davidu kojega Bog poziva iz stada, ali podsjeća ga odakle je došao. Ne zaboravi stado da te ne bi obuzela taština i napunila ti glavu jer si važan, jer si došao do monsinjora, kardinala… To ničemu ne služi'', istaknuo je.

Napomenuo je kako je potrebna čistoća, odnosno odakle dolazim, stvarnost.

''Učinite da vaš život bude upravo komunikacija vašega zvanja, da nitko od vas ne treba skrivati svoj identitet zvanja'', rekao je papa Franjo.

U govoru pak napisanom za tu prigodu, zamolio je, među ostalim, sve grane Pavlove obitelji da nastave s naukom blaženoga Giacoma Alberionea, vrjednujući što više sredstva komunikacije. Citirajući encikliku ''Redemptoris missio'' svetoga Ivana Pavla II., primijetio je kako doista nije dovoljno rabiti sredstva komunikacije za širenje kršćanske poruke i učiteljstva Crkve; potrebno je integrirati samu poruku u novu kulturu koju je stvorila moderna komunikacija. Kultura koja se rađa, čak i prije sadržaja, iz same činjenice da postoje novi načini komuniciranja s novim jezicima, novim tehnikama i novim psihološkim ponašanjem.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: