Papa: Bilo bi lijepo danas reći: Isuse, Ti si moje najveće bogatstvo

Papa: Bilo bi lijepo danas reći: Isuse, Ti si moje najveće bogatstvo

'Je li mi Isus na prvom mjestu, je li on najveće dobro u mom životu?'

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
30.07.2023 11:10

 

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo se osvrnuo na Evanđelje današnje liturgije koje nam donosi prispodobu o trgovcu koji traga za dragocjenim biserima. 

Trgovac, kaže Isus, "našavši dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga". Zaustavimo se na trenutak na gestama ovog trgovca koji najprije traži, zatim nalazi i na kraju kupuje dragocjeni biser, rekao je papa.

- Prvi korak: tražiti. Naš trgovac je poduzetan, ne miruje već izlazi iz kuće i kreće u potragu za dragocjenim biserima. Ne kaže: „Dosta mi je ovo što imam“, već traži ljepše. I ovo nam je poziv da se ne zatvorimo u rutinu, u prosječnost onih koji su zadovoljni, već da oživimo želju: njegovati snove o dobru, tražiti Gospodinovu novost, jer Gospodin se ne ponavlja, On uvijek donosi novost, uvijek sve čini novo – objasnio je Sveti Otac.

Druga gesta trgovca je pronaći, rekao je papa Franjo pa objasnio

- On je oštrouman čovjek, koji "ima oko" i zna prepoznati biser velike vrijednosti. To nije lako. Pomislimo, na primjer, na fascinantne istočnjačke tržnice, gdje su štandovi, puni robe, nagurani uz zidove ulica punih ljudi; ili na neke štandove kakvih ima u brojnim gradovima, puni knjiga i raznih predmeta. Ponekad na tim tržnicama, ako zastanete i dobro pogledate, možete otkriti blaga: dragocjenosti, rijetki volumeni koje se, pomiješani sa svim ostalim, ne primjećuju na prvi pogled. Ali trgovac iz prispodobe ima oštro oko i zna kako pronaći, "raspoznati" biser. I ovo je za nas pouka: svaki dan, kod kuće, na ulici, na poslu, pa čak i na odmoru, imamo priliku vidjeti dobre stvari. I važno je znati kako pronaći ono što je važno: izvježbati kako prepoznavati dragocjene dragulje života i razlikovati ih od smeća. Ne gubimo vrijeme i slobodu na beznačajne stvari, razonode koje nas ostavljaju iznutra praznima, a život nam svaki dan nudi dragocjeni biser susreta s Bogom i s drugima – istaknuo je.

Posljednja gesta: trgovac kupuje biser, rekao je papa i također objasnio

- Shvativši njegovu golemu vrijednost, on sve prodaje, sve žrtvuje da bi ga imao. Radikalno mijenja svoj skladišni inventar; ne ostaje ništa osim tog bisera: to je njegovo jedino bogatstvo, smisao njegove sadašnjosti i njegove budućnosti. I ovo je poziv za nas. Ali što je taj biser zbog kojeg se možemo svega odreći, o kojemu nam Gospodin govori? To je On sam, Isus! On je dragocjeni biser života, kojeg treba tražiti, pronaći i učiniti svojim. U njega se isplati sve uložiti jer kada susretnemo Krista, život se mijenja – naglasio je Sveti Otac.

Dakle, vratimo se na tri geste trgovca – tražiti, pronaći, kupiti – i postavimo si nekoliko pitanja, pozvao je vjernike papa.

- Tražiti: jesam li ja, u svom životu, u potrazi? Osjećam li se lagodno, jesam li zadovoljan postignutim ili vježbam moje dobre želje? Druga gesta, pronaći: prakticiram li raspoznavanje što je dobro i što dolazi od Boga, znajući kako se odreći onoga što mi ostavlja malo ili ništa? Na kraju, kupiti: mogu li se potrošiti za Isusa? Je li mi On na prvom mjestu, je li on najveće dobro u mom životu? Bilo bi lijepo danas mu reći: "Isuse, Ti si moje najveće bogatstvo" – zaključio je svoj nagovor papa Franjo prije molitve Angelusa i dodao neka nam Marija pomogne tražiti, pronaći i zagrliti Isusa cijelim svojim bićem.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: