Papa: ''Bog je onaj koji te uzima za ruku i pridiže te''

Papa: ''Bog je onaj koji te uzima za ruku i pridiže te''

''Pred patnjom tijela i duha, ranama duše, situacijama koje nas slamaju, pa čak ni pred grijehom, Bog nas ne drži podalje, ne srami nas se, On nas ne sudi.''

Autor
Laudato/N.M./K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
30.06.2024 13:03

 

Prije molitve Angelusa, na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje današnje liturgije koje nam govori o dva čuda koja kao da su međusobno isprepletena.

''Dok Isus odlazi u Jairovu kuću, jednog od predstojnika sinagoge, jer je njegova kćerkica teško bolesna, žena koja je bolovala od krvarenja dodiruje Njegovu haljinu. Isus se zaustavlja kako bi ju ozdravio. U međuvremenu javljaju da je Jairova kći umrla, ali Isus ne staje, dolazi u kuću, ulazi u djevojčicinu sobu, uzima ju za ruku i podiže vraćajući ju u život (Mk 5,21). Dva čuda: ozdravljenje i uskrišenje'', započeo je Papa.

Ova dva iscjeljenja ispričana su u jednom odlomku. I jedno i drugo događaju se fizičkim kontaktom. Žena dodiruje Isusov plašt i Isus prima djevojčicu za ruku. Zašto je ovaj "dodir" važan? upitao je Sveti Otac pa rekao da je to zato što se te dvije žene, jedna jer krvari, a druga jer je mrtva, smatraju nečistima, stoga s njima ne može biti fizičkog kontakta. No, Isus dopušta da ga se dotakne i ne boji se dodirnuti. Isus dopušta da ga se dotakne i ne boji se dodirnuti! Čak i prije tjelesnog ozdravljenja, On dovodi u pitanje pogrješno vjersko shvaćanje prema kojem Bog odvaja čiste s jedne strane i nečiste s druge strane. Ali, Bog ne čini ovo odvajanje, jer svi smo mi Njegova djeca; nečistoća ne dolazi od hrane, bolesti ili čak od smrti, već nečistoća dolazi iz nečistog srca, naglasio je.

''Naučimo dakle ovo: pred patnjom tijela i duha, ranama duše, situacijama koje nas slamaju, pa čak ni pred grijehom, Bog nas ne drži podalje, ne srami nas se, On nas ne sudi. Naprotiv, On se približava kako bi bio dotaknut i da nas dotakne, i uvijek nas podiže iz smrti. Uvijek nas prima za ruku kako bi nam rekao: 'Kćeri, sine, ustani, hodaj, idi dalje!' (usp. Mk 5,41). Kažemo: 'Ali, Gospodine, grješnik sam!'' ''Idi dalje jer zbog tebe sam postao grijehom kako bih te spasio.' 'Ali, Ti, Gospodine, nisi grješnik.' 'Nisam, ali sam primio na sebe sve posljedice grijeha kako bih te spasio.' Kako lijepo!'' objasnio je,

Zadržimo u svojim srcima ovu sliku koju nam Isus daje: Bog je onaj koji te uzima za ruku i pridiže te; onaj koji dopušta da ga dotakne tvoja bol i dodiruje te da te ozdravi i vrati ti život. Nikoga ne diskriminira jer voli sve, rekao je papa Franjo.

''Možemo se zapitati: vjerujemo li da je Bog takav? Dopuštamo li da nas dotakne Gospodin, Njegova riječ, Njegova ljubav? Ulazimo li u odnose s našom braćom pružajući im ruku da se ponovno pridignu ili se držimo podalje i etiketiramo ljude na temelju svojih ukusa i preferencija? Mi etiketiramo ljude. Postavit ću jedno pitanje: etiketira li Bog, Isus Krist, ljude? Neka svatko sam odgovori. Bog etiketira ljude? I etiketiram li ja neprestano ljude?'' potaknuo je Papa da se zapitamo.

''Braćo i sestre, gledajmo u Božje srce, jer trebamo Crkvu i društvo koje nikoga ne isključuje, koje nikoga ne tretira nečistim, kako bi svatko, sa svojom vlastitom poviješću, bio prihvaćen i ljubljen, bez etiketa i predrasuda'', zaključio je Papa i pozvao da se pomolimo Presvetoj Djevici: Ona, koja je Majka nježnosti, neka zagovara nas i čitav svijet.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: