Papa: ''Božja riječ živa je i djelotvorna, mijenja nas, osvjetljava našu svakodnevicu i tješi nas''

Papa: ''Božja riječ živa je i djelotvorna, mijenja nas, osvjetljava našu svakodnevicu i tješi nas''

''Uzmimo u ruke Evanđelje, svakog dana pročitajmo mali odlomak i ponovno ga pročitajmo, polako. S vremenom ćemo otkriti da su te riječi stvorene upravo za nas, za naš život.''

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
23.01.2022 10:46

 

Sveti Otac održao je na Trgu sv. Petra nedjeljni nagovor prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, osvrnuvši se na riječi Evanđelja današnje liturgije u kojima vidimo kako Isus započinje svoje propovijedanje (usp. Lk 4,14-21). Dolazi u Nazaret, gdje je odrastao, i sudjeluje na molitvi u sinagogi. Ustaje kako bi čitao i, u svitku koji mu je dan, nalazi se odlomak iz Knjige proroka Izaije, koji govori o Mesiji, koji naviješta poruku utjehe i oslobođenja siromašnima i potlačenima. Nakon što je pročitao, kaže Evanđelje, ''oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega''. Svi čekaju, a Isus započinje riječima: ''Danas se ispunilo ovo Pismo''.

''Zadržimo se na ovome 'danas''', rekao je Papa. ''To je prva riječ Isusova propovijedanja koju nam donosi Lukino evanđelje. Naviještena od Gospodina, upućuje na 'danas' koji nadilazi svako vrijeme i vrijedi uvijek. Izaijino proroštvo seže stoljećima unatrag, ali Isus, 'snagom Duha', čini ju aktualnom i, prije svega, ispunja to proroštvo'', naglasio je.

''Isusovi sumještani dirnuti su njegovom riječi. Iako, zamagljeni predrasudama, ne vjeruju mu, ali primjećuju da njegov nauk nije poput drugih učitelja, vide da kod Isusa postoji nešto više. Što je to? Pomazanje Duha Svetoga. Ponekad se događa da naše propovijedi i pouke ostaju apstraktne, ne dotiču dušu i živote ljudi. Zašto? Jer im nedostaje snaga ovoga 'danas': tog 'danas' koje Isus 'ispunja smislom', snagom Duha. Slušamo besprijekorna predavanja, retorički savršene govore, koji međutim ne dotiču srce, i tako sve ostaje kao prije'', rekao je papa Franjo.

''Propovijedanje nam donosi ovaj rizik: bez pomazanja Duha Božja riječ biva osiromašena, pada u moralizam i apstraktne koncepte; predstavlja Evanđelje kao nešto odvojeno, kao da je izvan vremena, daleko od ritma svakodnevnog života. Ali, riječ u kojoj ne kuca snaga tog 'danas', nije dostojna Isusa i ne pomaže u ljudskim životima. Zbog toga, tko propovijeda, mora prvi iskusiti Isusov 'danas', kako bi ga mogao prenijeti u 'danas'  drugih'', istaknuo je.

Zatim je Papa na ovu Nedjelju Božje riječi  zahvalio svim propovjednicima i navjestiteljima Evanđelja.

''Molimo za njih, kako bi živjeli Isusov 'danas', slatku snagu Njegova Duha koja Pismo čini živim. Božja riječ živa je i djelotvorna, mijenja nas, ulazi u naš život, osvjetljava našu svakodnevicu. Tješi i stavlja u red. Sjetimo se: Riječ mijenja običan dan u 'danas' u kojem nam Bog progovara. Stoga, uzmimo u ruke Evanđelje, svakog dana pročitajmo mali odlomak i ponovno ga pročitajmo, polako. S vremenom ćemo otkriti da su te riječi stvorene upravo za nas, za naš život. Pomoći ne nam prihvatiti svaki dan s boljim, vedrijim pogledom, jer kad Evanđelje uđe u danas, ispunja ga Bogom'', naglasio je, pa predložio: ''Nedjeljama u ovoj liturgijskoj godini čitat će se Lukino evanđelje, Evanđelje milosrđa. Zašto ga ne bismo i osobno čitali, cijelo, mali odlomak svakog dana? Upoznajmo se s Evanđeljem, donijet će nam novost i Božju radost'', rekao je okupljenima Sveti Otac.

''Sada zamolimo Mariju, Djevicu slušanja, koja je bila pažljiva na Riječ, da nam dade dar ustrajnosti, kako bisnmo se znali svakoga dana hraniti Evanđeljem'', rekao je prije molitve Angelusa.

Nakon molitve osvrnuo se na stanje u Ukrajini.

''Sa zabrinutošću pratim napetosti koje ugrožavaju mir u Ukrajini i dovode u pitanje sigurnost Europskog kontinenta s puno većim posljedicama. Stoga pozivam sve ljude dobre volje da uzdignu svoje molitve svemogućem Bogu kako bi svako djelovanje i politička inicijativa bila u službi ljudskoga bratstva više nego u osobnim interesima, da se ne slijede osobni ciljevi na štetu drugih, jer svi smo stvoreni kao braća i sestre. Gledajući ove napetosti, predlažem da srijeda 26. 1. 2022. bude Dan molitve za mir'', zaključio je Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: