Papa: ''Dopustimo da Božja ljubav ispuni i proširi naše srce jer tada rastemo u slobodi''

Papa: ''Dopustimo da Božja ljubav ispuni i proširi naše srce jer tada rastemo u slobodi''

''Jesam li slobodna osoba? Ili dopuštam da me zarobe mitovi o novcu, moći i uspjehu, žrtvujući svoj i tuđi spokoj i mir?''

Autor
Laudato/N.M./K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
09.06.2024 12:05

 

Prije molitve Angelusa, na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje današnje liturgije koje govori  da nam se Isus, nakon što je započeo svoje javno djelovanje, našao pred dvije reakcije: onom svoje rodbine, koja je bila zabrinuta i bojala se da je poludio, i onom vjerskih vlasti, koji su ga optužili da djeluje potaknut zlim duhom.

''Isus je propovijedao i liječio bolesne snagom Duha Svetoga. Upravo ga je Duh učinio božanski slobodnim, odnosno sposobnim ljubiti i služiti bez mjere i bez uvjetovanja. Zastanimo nakratko da promotrimo tu Isusovu slobodu'', pozvao je Papa.

Isus je bio slobodan pred bogatstvom: stoga je napustio sigurnost svog sela, Nazareta, da bi prigrlio siromašan život pun neizvjesnosti, brinući se za bolesne i svakoga tko ga je došao moliti za pomoći besplatno, nikad ne tražeći ništa zauzvrat, naglasio je.

''Bio je slobodan pred moći: iako je mnoge pozivao da ga slijede, nikada nikoga nije prisiljavao na to, niti je ikada tražio podršku moćnika, nego se uvijek stavljao na stranu najmanjih, učeći svoje učenike da čine isto'', objasnio je Papa.

Konačno, bio je slobodan od traženja slave i pohvale, odobravanja, i zbog toga nikada nije odustao govoriti istinu, čak i pod cijenu da ga ne shvate, da postane nepopularan, do toga da je umro na križu, ne dopuštajući da ga bilo što ili bilo tko zastraši, potkupi ili iskvari, kazao je.

''Isus je bio slobodan čovjek. I to je važno i za nas. Ako dopustimo da na nas utječe želja za zadovoljstvom, moći, novcem ili pohvalama, postajemo robovi toga. Ako pak dopustimo da Božja besplatna ljubav ispuni i proširi naše srce; ako joj dopustimo da se spontano prelijeva iz nas dajući je drugima, cijelim bićem, bez strahova, računice i uvjetovanja, tada rastemo u slobodi, širimo njegov ugodan miris oko nas, u naše domove, obitelji i u naše zajednice'', istaknuo je papa Franjo.

Sada se možemo zapitati: jesam li slobodna osoba? Ili dopuštam da me zarobe mitovi o novcu, moći i uspjehu, žrtvujući svoj i tuđi spokoj i mir? Širim li u sredinama u kojima živim i radim svježinu slobode, iskrenosti, spontanosti, potaknuo je da se zapitamo.

''Neka nam Djevica Marija pomogne živjeti i ljubiti kako nas je Isus naučio, u slobodi djece Božje'', zaključio je Sveti Otac prije molitve Anđeoskog pozdravljenja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: