Papa: 'Duh Sveti ne želi zatvorenost; želi otvorenost, otvorene zajednice gdje ima mjesta za sve'

Papa: 'Duh Sveti ne želi zatvorenost; želi otvorenost, otvorene zajednice gdje ima mjesta za sve'

Današnji nagovor pape Franje prije molitve Angelusa prenosimo u cijelosti.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
26.09.2021 12:10

 

Draga braćo i sestre!

Evanđelje današnje liturgije donosi nam kratki razgovor između Isusa i apostola Ivana, koji govori u ime cijele skupine učenika. Vidjeli su čovjeka koji izgoni zloduhe u Gospodinovo ime, ali branili su mu jer nije bio s njima. Tu ih Isus poziva da ne ometaju one koji čine dobro, jer doprinose ostvarenju Božjeg plana (usp. Mk 9,38-41). Upozorava ih: umjesto da dijelimo ljude na dobre i loše, svi smo pozvani bdjeti nad svojim srcem, kako ne bismo podlegli zlu i drugima bili na sablazan (usp. rr. 42-45.47-48).

Isusove riječi razotkrivaju napast i opominju. Zatvorenost je napast. Učenici bi htjeli spriječiti dobro djelo samo zato što oni koji su to učinili nisu bili dio njihove skupine. Oni misle da imaju 'isključiva prava na Isusa' i jedini su ovlašteni raditi za Kraljevstvo Božje. No tako se osjećaju odabranima i smatraju druge strancima, do te mjere da postaju neprijateljski raspoloženi prema njima. Svako zatvaranje drži na distanci one koji ne razmišljaju poput nas. To je – znamo – korijen mnogih velikih zala u povijesti: apsolutizma koji je često izrodio diktature i tolikog nasilja nad onim tko je drukčiji.

No potrebno je biti budan i na zatvorenost i u Crkvi. Budući da je đavao onaj koji unosi razdor – to znači riječ 'đavao' – uvijek ulijeva sumnju kako bi podijelio i isključio, izdvojio. Pokušava lukavo, i to se može dogoditi kao s onim učenicima koji su došli izdvojiti, izuzeti čak i one koji su istjerali samog đavla! Ponekad i mi, umjesto da budemo skromne i otvorene zajednice, možemo ostaviti dojam da smo 'prvi u razredu' i da druge držimo na udaljenosti; umjesto da pokušavamo hodati sa svima, mi pokazujemo svoju 'vjerničku dozvolu' kako bismo osudili i izuzeli.

Zamolimo milost kako bismo nadišli napast osude i razvrstavanja, te da nas Bog očuva mentaliteta 'gnijezda', kako bismo bili ljubomorno čuvani u maloj skupini onih koji se smatraju dobrima: svećenik sa svojim najvjernijima, pastoralni djelatnici zatvoreni u sebe kako se nitko ne bi infiltrirao, pokreti i udruge u vlastite posebne karizme i tako dalje. Sve to dovodi do rizika da kršćanske zajednice postanu mjesta podjela, a ne zajedništva. Duh Sveti ne želi zatvorenost; želi otvorenost, otvorene zajednice gdje ima mjesta za sve.

U Evanđelju susrećemo Isusovu opomenu: umjesto da osuđujemo sve i svakoga, budimo budni nad sobom! Riskiramo biti nefleksibilni prema drugima, a popustljivi prema sebi. Isus nas opominje da ne upadamo u kompromise sa zlom, slikama koje su vrlo upečatljive: 'Ako te nešto u tebi, na tebi sablažnjava, odsijeci! (usp rr. 43-48). Ne kaže: 'Razmisli, malo se popravi…'. Ne, kaže: 'Odsijeci!' Isus je radikalan, zahtjevan, ali za naše dobro, kao dobar liječnik. Svaki rez, svako obrezivanje, pomaže nam da bolje rastemo i donosimo plod u ljubavi. Zapitajmo se: 'Što to ima u meni što je u suprotnosti s Evanđeljem? Što, konkretno, Isus želi da odrežem u svom životu?'

Molimo Bezgrješnu Djevicu kako bi nam pomogla biti otvorenima za druge, a budnima nad sobom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: