Papa: ''Duh Sveti želi biti s nama; On je životni pratitelj, stabilna prisutnost''

Papa: ''Duh Sveti želi biti s nama; On je životni pratitelj, stabilna prisutnost''

Papa Franjo u današnjem je nagovoru govorio o Duhu Svetomu.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.05.2023 12:21

 

Današnji nagovor pape Franje prije molitve Kraljice neba prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje Evanđelje Šeste vazmene nedjelje govori nam o Duhu Svetome, kojega Isus naziva Tješiteljem (usp. Iv 14,15-17). 'Paraklit' je riječ koja u isto vrijeme znači 'tješitelj' i 'zagovornik'. Drugim riječima, Duh Sveti ne ostavlja nas same, On nam je blizu, poput odvjetnika koji pomaže optuženiku ostajući uz njega. I sugerira kako se obraniti pred onima koji nas optužuju. Razmislimo o tome: Njegova blizina i Njegova pomoć protiv onih koji nas optužuju.

Njegova blizina: Duh Sveti, kaže Isus, ''ostaje s vama i u vama je'' (usp. r. 17). On nas ne napušta: kao golub, često ga ovako prikazujemo, traži mjesto kamo će sletjeti da sagradi svoje gnijezdo i ne odlazi, ostaje (usp. r. 16). Duh Sveti želi biti s nama: On nije usputni gost koji nam dolazi u posjet iz pristojnosti. On je životni pratitelj, stabilna prisutnost, On je Duh i želi prebivati ​​u našem duhu. Strpljiv je i ostaje uz nas i kad padnemo. On ostaje jer nas stvarno voli: ne pretvara se da nas voli, pa nas onda ostavlja same u poteškoćama.

Doista, ako se nađemo u kušnji, Duh Sveti nas tješi, donosi nam Božje oproštenje i snagu, a kad nas suočava s našim pogrješkama i ispravlja nas, čini to pažljivo: u Njegovu glasu koji govori srcu, osjeti se uvijek biljeg nježnosti i topline ljubavi. Naravno, Duh Paraklit je zahtjevan, jer On je istinski, vjerni prijatelj koji ništa ne skriva, koji nam sugerira što trebamo promijeniti i kako rasti. A kad nas ispravlja, nikad nas ne ponižava i nikad ne ulijeva nepovjerenje; naprotiv, daje nam sigurnost da s Bogom uvijek možemo. To je Njegova bliskost.

Promotrimo sada Tješitelja koji nas, kao naš odvjetnik, brani od onih koji nas optužuju. On nas brani pred nama samima, kad se ne volimo i ne opraštamo, kad si govorimo da smo promašaji i da ne valjamo ništa. Brani nas pred svijetom koji odbacuje i stavlja po strani one koji ne odgovaraju Njegovim shemama i modelima. Brani nas pred đavlom, koji je veliki 'optužitelj' i onaj koji donosi podjelu (usp. Otk 12,10) i koji čini sve da se osjećamo nesposobnima i nesretnima.

Suočen sa svim tim optužujućim mislima, Duh Sveti predlaže nam kako odgovoriti. Na koji način? Paraklit je, kaže Isus, onaj koji nas ''podsjeća na sve što nam je Isus rekao'' (usp. Iv 14,26). On nas, dakle, podsjeća na riječi Evanđelja, podsjeća nas na Isusa, Sina Božjega, i tako nam pomaže da đavlu koji optužuje ne odgovorimo vlastitim riječima, već Gospodinovim riječima. Nadasve nas podsjeća da je Isus uvijek govorio o Ocu koji je na nebesima, svom Ocu i našem Ocu, upoznao nas je s Njim i otkrio Njegovu ljubav prema nama, svojoj djeci. Ako zazivamo Duha, učimo se prihvaćati i sjećati se najvažnije stvarnosti života, koja nas štiti od optužbi zla: mi smo Božja ljubljena djeca.

Braćo i sestre, zapitajmo se danas: zazivamo li Duha Svetoga, molimo li mu se često? Ne zaboravimo Onoga koji nam je blizu; štoviše, u nama je! I onda, slušamo li Njegov glas, i onda kad nas hrabri i onda kad nas ispravlja? Odgovaramo li Isusovim riječima na optužbe zla, na 'sudove' života? Sjetimo li se da smo Božja ljubljena djeca?

Neka nas Marija učini poslušnima glasu Duha Svetoga i osjetljivima na Njegovu prisutnost.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: