Papa Franjo: 'Bez nataliteta nema budućnosti'

Papa Franjo: 'Bez nataliteta nema budućnosti'

Papa je kritizirao situacije u kojima se nalaze žene na radnim mjestima koje, u strahu da bi njihova eventualna trudnoća mogla imati za posljedicu otkaz, skrivaju trudnički trbuh.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
14.05.2021 16:59

 

Papa Franjo i talijanski premijer Mario Draghi otvorili su danas radove inicijative 'Opća stanja nataliteta', koju je organizirao Forum obiteljskih udruga u svrhu razmišljanja o tomu kako promijeniti demografski trend.

– S jedne strane imamo izgubljenost zbog nesigurnoga posla, s druge bojazan zbog sve neodrživijih troškova odgoja djece te žalost zbog ženā koje na njihovu radnom mjestu obeshrabruju da imaju djecu ili pak moraju skrivati trbuh. Sve su to veliki problemi zbog kojih cijelo društvo može propasti i koji čine još hladnijom i mračnijom demografsku zimu koja je u Italiji već postala trajna – upozorio je papa Franjo na početku, istaknuvši kako upravo taj trend valja promijeniti kako bi se Italija pokrenula, počevši od života, polazeći od ljudskoga bića.

Posebne misli posvetio je mladima koji su toliko obeshrabreni da samo 50 % njih misli da će u životu moći imati dvoje djece. U Italiji je takvo stanje već godinama, s najmanjim brojem rođenih u Europi, kontinentu koji postaje 'star' ne zbog svoje slavne povijesti, nego zbog svoje poodmakle dobi.

Osvrnuo se potom na stvarnost brojnih obitelji koje su za vrijeme pandemije morale raditi prekovremeno, dijeleći svoj dom između posla i škole, s roditeljima koji su bili nastavnici, računalni tehničari, radnici i psiholozi. Nije zaboravio ni požrtvovnost djedova i baka koji su pravi čamci za spašavanje obitelji, kao i sjećanje koje nas otvara budućnosti. Kako bi budućnost bila dobra, potrebno je voditi brigu o obiteljima, posebno onim mladima, zaokupljenima brigama koje bi mogle onemogućiti ostvarivanje njihovih životnih planova.

Što se tiče onemogućivanja, Papa je kritizirao situacije u kojima se nalaze žene na radnim mjestima koje, u strahu da bi njihova eventualna trudnoća mogla imati za posljedicu otkaz, skrivaju trudnički trbuh.

– Kako je moguće da se žena mora stidjeti zbog najljepšega dara koji život može ponuditi? Ne treba se žena stidjeti, nego društvo, jer društvo koje ne prihvaća život, prestaje živjeti. Djeca su nada koja preporađa narod – naglasio je Sveti Otac.

Spomenuvši važnost pokretanja društvenih reformi koje u središte stavljaju djecu i obitelji, Papa je istaknuo da, ako obitelji nisu u središtu sadašnjosti, ne će biti budućnosti; ali, ako se obitelj ponovno pokrene, sve se pokreće, izvijestio je Vatican News.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: