Papa Franjo: 'Biti kršćanin živi je odnos s uskrslim Gospodinom'

Papa Franjo: 'Biti kršćanin živi je odnos s uskrslim Gospodinom'

Evanđeoski odlomak karakteriziraju tri vrlo konkretna glagola, koji u određenom smislu odražavaju naš osobni život i život u zajednici: ‘gledati’, ‘dodirivati’ i ‘blagovati’.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
18.04.2021 15:27

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na ovu Treću uskrsnu nedjelju vraćamo se u Jeruzalem, u gornju sobu, pod vodstvom dvojice učenika iz Emausa, koji su s puno žara slušali Isusove riječi hodajući na putu s Njim, a zatim su ga prepoznali ‘u lomljenju kruha’ (Lk 24,35). Sada se u gornjoj sobi uskrsli Krist pojavljuje među skupinom učenika te ih pozdravlja govoreći: ‘Mir vama!’ (r. 36). Ali, oni su prestrašeni i misle da ‘vide duha’ (r. 37). Tada im Isus pokaza rane na svom tijelu i kaže: ‘Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me’ (r. 39). I da ih uvjeri, traži hranu i blaguje pred njihovim zaprepaštenim pogledom (usp. rr. 41-42).

Ovaj evanđeoski odlomak karakteriziraju tri vrlo konkretna glagola, koji u određenom smislu odražavaju naš osobni život i život u zajednici: ‘gledati’, ‘dodirivati’ i ‘blagovati’. Tri radnje koje mogu pružiti radost istinskog susreta sa živim Isusom.

‘Pogledajte ruke moje i noge’ – kaže Isus. ‘Gledati’ ne znači samo ‘vidjeti’, već i više. To uključuje i namjeru, volju. Zbog toga je jedan od glagola ljubavi. Majka i otac gledaju svoje dijete, zaljubljeni se gledaju; dobar liječnik pažljivo gleda na pacijenta... ‘Gledati’ je prvi korak protiv ravnodušnosti, protiv iskušenja da se okrene lice pred poteškoćama i patnjama drugih.

Drugi je glagol ‘dodirivati’. Pozivajući učenike da ga dotaknu, da vide da nije duh, Isus njima i nama ukazuje da odnos s Njim i s našom braćom ne može ostati ‘na daljinu’, na razini pogleda. Ljubav traži bliskost, kontakt, dijeljenje života. Dobri Samarijanac nije samo pogledao čovjeka kojeg je našao polumrtva uz cestu: sagnuo se, liječio mu je rane, natovario ga na magarca i odveo u gostionicu. Tako je i sa samim Isusom: voljeti ga znači stupiti u životno, konkretno zajedništvo s Njim.

I onda dolazimo do trećeg glagola, ‘blagovati’, koji dobro izražava temeljnu ljudsku potrebu, odnosno potrebu da se prehranimo kako bismo živjeli. A blagovanje, kad to činimo zajedno, s obitelji ili prijateljima, također postaje izraz ljubavi, zajedništva, slavlja... Koliko nam puta Evanđelja pokazuju Isusa koji i sam živi takvu dimenziju zajedništva, druženja! Čak i kao uskrsli, sa svojim učenicima. Do te mjere da je euharistijski susret postao amblematičnim, slikovitim znakom kršćanske zajednice.

Braćo i sestre, ovaj nam evanđeoski odlomak govori da Isus nije duh, već živa osoba. Biti kršćanin prije svega nije doktrina ili moralni ideal. To je živi odnos s Njim, s uskrslim Gospodinom: gledamo ga, dodirujemo, hranimo se Njime i, preobraženi Njegovom ljubavlju, gledamo, dodirujemo i hranimo druge kao braću i sestre. Neka nam Djevica Marija pomogne živjeti ovo iskustvo milosti.

Draga braćo i sestre!

Jučer su u opatiji Casamari blaženima proglašeni Simeone Cardon i petorica mučenika, cistercitski redovnici te opatije. Godine 1799., kada su francuski vojnici prilikom povlačenja iz Napulja pljačkali crkve i samostane, ti su se ponizni Kristovi učenici junački hrabro opirali, do smrti, braneći Euharistiju od oskvrnjivanja. Neka nas njihov primjer potakne na veću predanost vjernosti Bogu, koja je sposobna preobraziti društvo i učiniti ga pravednijim i bratskim. Pljesak novim blaženicima!

S velikom zabrinutošću pratim događaje u nekim područjima istočne Ukrajine, gdje su se posljednjih mjeseci umnožila kršenja primirja, i s velikom zabrinutošću promatram porast vojnih aktivnosti. Žarko se nadam da će se izbjeći povećanje napetosti te se ostvariti nastojanja oko promicanja međusobnog povjerenja kako bi se doprinijelo pomirenju i miru, koji su toliko potrebni i tako željeni. Trebamo uzeti k srcu ozbiljnu humanitarnu situaciju u kojoj se nalazi to stanovništvo, kojem izražavam svoju blizinu i za koje vas pozivam na molitvu.

Danas se u Italiji slavi Dan Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca, koje već stotinu godina obavlja dragocjenu službu formiranja novih generacija. Neka i dalje provodi svoje obrazovno poslanje kako bi mladim ljudima pomoglo da budu protagonisti budućnosti bogate nadom. Od srca blagoslivljam profesore, osoblje i studente tog Katoličkog sveučilišta.

Također, od srca pozdravljam sve vas, Rimljani i hodočasnici. Hvala Bogu što se ponovno možemo okupiti na nedjeljnom susretu na ovom trgu! Hvala vam što ste došli.

Svima želim ugodnu nedjelju. I molim vas, nemojte zaboraviti moliti za mene. Dobar tek i do viđenja!

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: