Papa Franjo blagoslovio zvono koje će zvoniti za nerođene

Papa Franjo blagoslovio zvono koje će zvoniti za nerođene

U Poljskoj zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja, incesta, ugroze života majke ili abnormalnosti fetusa.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
24.09.2020 13:10

 

Papa Franjo blagoslovio je jučer u predvorju svetog Damaza veliko zvono koje bi se, prema ideji poljskih katolika, trebalo oglašavati u obrani nerođenog života.

– Neka njegov zvuk probudi savjest zakonodavaca i svih ljudi dobre volje u Poljskoj i cijelom svijetu – rekao je papa Franjo prilikom blagoslova.

Zvono Glasa nerođenih, koje je naručila zaklada 'Da životu', simbolično je zvono koje se koristi na poljskom Hodu za život i drugim događajima u promicanju života. Ukrašen je ultrazvučnom slikom nerođenog djeteta i citatom blaženog Jerzyja Popiełuszka: 'Život djeteta započinje pod majčinim srcem'.

Uz to, zvono sadrži dvije ploče koje simboliziraju Deset zapovijedi. Na prvom su Isusove riječi: 'Ne mislite da sam došao dokinuti zakon' (Mt 5; 17), a na drugom je zapovijed: 'Ne ubij' (Izl 20; 13).

Papa Franjo prva je osoba koja je zazvonila simboličnim zvonom, te je iskazao nadu da će zvono pratiti događaje usmjerene poštovanju vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

U Poljskoj zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja, incesta, ugroze života majke ili abnormalnosti fetusa. Godišnje se izvrši oko 700 do 1800 legalnih pobačaja.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan