Papa Franjo: 'Blizina, samilost i nježnost neka budu vaša obilježja'

Papa Franjo: 'Blizina, samilost i nježnost neka budu vaša obilježja'

Papa je izrazio zahvalnost za njihovu dragocjenu službu pomoći i bliskosti s osobama koje se nalaze u teškim gospodarskim i društvenim situacijama.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
02.03.2021 12:27

 

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 1. ožujka u audijenciju članove volonterske udruge iz Firence, ustanovljene 1983. godine, koja pomaže siromašnim obiteljima, starijim osobama i osobama s posebnim potrebama, potaknuo ih da i dalje budu znak koji budi umrtvljene savjesti te pozvao da iziđu iz ravnodušja, nježno se saginjući nad one koji su pritisnuti teretom života.

– Kad se nađemo pred siromašnom osobom, pozvani smo na ljubav po kojoj ju osjećamo svojim bratom, svojom sestrom; to je moguće zahvaljujući Kristu koji je prisutan upravo u toj osobi – istaknuo je papa Franjo obraćajući se skupini od 50-ak članova Franjevačkoga centra solidarnosti iz Firence, piše Vatican News.

Riječ je o volonterskoj udruzi koju su 1983. godine u Firenci ustanovili franjevački svjetovni redovi koji pripadaju trima franjevačkim obiteljima: Manjoj braći, konventualcima i kapucinima, kako bi pomagala osobama u materijalnim i duhovnim teškoćama. Danas ta udruga skuplja i distribuira rabljenu odjeću, ima centar za pomoć i pruža potporu starijim osobama i osobama s posebnim potrebama.

Papa je prije svega izrazio zahvalnost za njihovu dragocjenu službu pomoći i bliskosti s osobama koje se nalaze u teškim gospodarskim i društvenim situacijama: obiteljima koje se moraju suočavati s raznim teškoćama te starijim osobama ili onima s invaliditetom kojima su potrebni potpora i društvo.

– U svijetu koji žuri u dvije brzine; koji s jedne strane proizvodi bogatstvo, ali s druge pak stvara nejednakosti, vi ste djelotvorno djelo pomoći, utemeljeno na volonterstvu, a u pogledu vjere, među onima ste koji bacaju sjeme Kraljevstva Božjega – rekao je Papa.

Podsjetio je potom kako su u svom djelovanju nadahnuti blistavim svjedočanstvom svetoga Franje Asiškoga, koji je živio univerzalno bratstvo i koji je posvuda sijao mir i hodio uz siromašne, napuštene, bolesne, odbačene i posljednje. Nastojeći nasljedovati njegov primjer, obavljate tu službu već gotovo 40 godina. To je konkretni znak nade te znak protivljenja u teškom gradskom životu, gdje su mnogi sami s vlastitim siromaštvom i trpljenjem. Znak koji budi umrtvljene savjesti i poziva nas da iziđemo iz ravnodušja, da imamo samilosti prema onima koji su ranjeni, da se nježno sagnemo nad one koje je pritisnuo teret života.

– Spomenuli smo tri riječi koje su upravo Božji stil: blizina, samilost i nježnost. To je Božji stil, i to bi trebao biti vaš stil. Blizina, samilost i nježnost – ponovio je te je potaknuo prisutne da u svom radu i dalje idu hrabro naprijed.

– Molim Gospodina da ga podupire, jer znamo da naše dobro srce i naše ljudske snage nisu dostatne. Prije stvari koje moramo učiniti, i osim njih, kada se nađemo pred siromašnom osobom, pozvani smo na ljubav po kojoj tu osobu osjećamo svojim bratom, svojom sestrom. To je moguće zahvaljujući Kristu, prisutnom upravo u toj osobi – rekao je papa Franjo te je na kraju obećao moliti da Gospodin, po zagovoru svetoga Franje, održi u njima radost služenja, radost približavanja, radost samilosti i radost djelovanja u nježnosti.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: