Papa Franjo: ''Božja ljubav uvijek je prekomjerna, uvijek izvan računice''

Papa Franjo: ''Božja ljubav uvijek je prekomjerna, uvijek izvan računice''

Nagovor pape Franje uz molitvu Anđeo Gospodnji prenosimo u cijelosti:

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
19.02.2023 13:39

 

Draga braćo i sestre, dobar vam dan!

Riječi koje nam Isus upućuje u Evanđelju ove nedjelje zahtjevne su i djeluju paradoksalno: On nas poziva da okrenemo drugi obraz i da ljubimo i svoje neprijatelje (usp. Mt 5,38-48). Normalno je da volimo one koji nas vole i družimo se s onima koji su nam prijatelji; ipak, Isus nas provocira govoreći: ''Ako tako postupate, što osobito činite?'' (r. 47). ''Što osobito činite?'' Evo točke na koju bih vam danas želio skrenuti pažnju.

“Osobitost” je ono što nadilazi granice uobičajenog, što nadilazi uobičajene prakse i normalne proračune koje diktira razboritost. Općenito, mi nastojimo sve imati u redu i dovoljno pod kontrolom, tako da odgovara našim očekivanjima: bojeći se da nam se ne će uzvratiti ili da ćemo se previše izložiti i potom razočarati, radije ljubimo samo one koji ljube nas, činimo dobro samo onima koji su dobri prema nama, velikodušni smo samo prema onima koji nam mogu uzvratiti; a prema onima koji se loše ponašaju prema nama, i mi se loše ponašamo. Ali, Gospodin nas opominje: to nije dovoljno! Ako ostanemo u običnosti, ako važemo između davanja i primanja, stvari se ne mijenjaju. Kad bi Bog slijedio ovu logiku, ne bismo imali nade u spasenje! No, na našu sreću, Božja je ljubav uvijek “izvanredna”, odnosno nadilazi uobičajene kriterije s kojima mi ljudi živimo svoje odnose.

Isusove nas riječi, dakle, izazivaju. Dok pokušavamo ostati u uobičajenom, koristoljubnom načinu razmišljanju, On traži od nas da se otvorimo izvanrednoj besplatnoj ljubavi; dok mi uvijek pokušavamo izravnati račune, Krist nas potiče da iskusimo neravnotežu ljubavi. Neka nas to ne čudi. Da Bog nije zanemario ravnotežu, nikad ne bismo bili spašeni: Isus nas ne bi došao tražiti dok smo bili izgubljeni i daleko, ne bi nas ljubio do kraja, ne bi prigrlio križ za nas, koji sve ovo nismo zaslužili i koji mu ne možemo ničime uzvratiti. Kao što piše apostol Pavao, ''Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije'' (Rim 5,7-8). Evo, Bog nas ljubi i kad smo grješnici, a ne zato što smo dobri ili mu možemo išta uzvratiti. Božja ljubav uvijek je prekomjerna, uvijek izvan računice, uvijek nesrazmjerna. I danas od nas traži da tako živimo jer samo ćemo tako to istinski svjedočiti.

Braćo i sestre, Gospodin nas poziva da napustimo logiku vlastitog interesa i ne mjerimo ljubav računicom i ugodnošću. Poziva nas da na zlo ne odgovaramo zlom, da se usudimo činiti dobro, da riskiramo darivanjem, čak i ako zauzvrat dobijemo malo ili ništa. Jer upravo takva ljubav polako mijenja sukobe, smanjuje udaljenosti, pobjeđuje neprijateljstva i liječi rane mržnje. Stoga se možemo zapitati: slijedim li u svom životu logiku osobnog interesa ili logiku besplatnog darivanja? Kristova izvanredna ljubav nije laka, ali je moguća, jer nam On sam pomaže dajući nam svoga Duha, svoju bezmjernu ljubav.

Pomolimo se Djevici Mariji koja je bez računice odgovorila Bogu svojim “da” i dopustila mu da od Nje učini remek-djelo Njegove milosti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: