Papa Franjo: ''Celestinski oprost'' moći će se iznimno dobiti cijelu godinu

Papa Franjo: ''Celestinski oprost'' moći će se iznimno dobiti cijelu godinu

Papa Franjo je u nedjelju 28. kolovoza kod bazilike Santa Maria di Collemaggio u L’Aquili predvodio obred otvaranja Svetih vrata u sklopu ''Celestinskog oprosta'' koji inače traje od 28. do 29. kolovoza. Međutim, po posebnom ustupku Svetoga Oca, ''Celestinski oprost'' moći će se dobiti sve do kolovoza 2023., uz ispunjavanje predviđenih uvjeta.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Daniel Ibáñez
Objavljeno:
 
30.08.2022 15:39

 

To je 728. obljetnica ''Celestinskoga oprosta''. Dok će Sveta vrata, koja je Papa otvorio u nedjelju, ponovno biti zatvorena, milost potpunog oprosta kod bazilike Santa Maria di Collemaggio moći će se dobiti sve do 28. kolovoza 2023., objavila je nadbiskupija, a prenosi ''Vatican News''.

Kako stoji u priopćenju, po posebnom dopuštenju Svetoga Oca, vjernici i hodočasnici koji će ići u L’Aquilu do 28. kolovoza 2023., moći će svaki dan dobiti potpuni oprost sudjelujući u obredu u čast svetog Celestina V. ili okupljajući se u molitvi u prikladnom trajanju kod posmrtnih ostataka svetca.

Nadalje, za dobivanje oprosta potrebno je ispuniti uobičajene uvjete: izmoliti Vjerovanje, Očenaš i molitvu na nakane Svetoga Oca, kao i pristupiti sakramentalnoj ispovijedi i euharistijskoj pričesti unutar 8 dana – prije ili nakon sudjelovanja u obredu u čast Celestina V. ili nakon molitve kod posmrtnih ostataka svetca.

Stariji, bolesni i svi oni koji iz ozbiljnih razloga ne mogu napustiti kuću, također će moći dobiti potpuni oprost ako, nakon pokajanja za grijehe i s nakanom da što prije ispune tri uobičajena uvjeta, pred malom slikom svetog Celestina duhovno sudjeluju u slavljima, nakon što su svoje molitve i svoje boli, ili patnje svog života, prikazali milosrdnome Bogu. Potpuni se oprost može izmoliti i za pokojnika.

''Bula oprosta'' Celestina V.
Tzv. ''Perdonanza Celestiniana'' ustanovio je papa Celestin V. 1294. godine izdanjem Papinske bule ''Inter sanctorum solemnia'', poznata i kao ''Bula oprosta''. U njoj je dana prilika za potpuni oprost svakome tko, ispunjavajući uvjete, pohodi baziliku Santa Maria di Collemaggio u bilo kojem trenutku od večernje službe 28. kolovoza do večernje službe idućega dana.

Događaj je preteča općeg jubileja Katoličke crkve koji je ustanovio papa Bonifacije VIII. 1300. godine.

Papa Franjo otvorio Sveta vrata
Papa Franjo je u nedjelju 28. kolovoza u sklopu obreda otvaranja Svetih vrata tri puta pokucao štapom od maslinova drveta na Sveta vrata, nakon čega su otvorena kako bi ljudi mogli proći. Papa je proveo neko vrijeme u molitvi pred grobom pape Celestina V. prije nego što je izišao i pozdravio vjernike.

Nakon toga Papa se vratio u Rim, a događaji su zaključeni oko 12:30.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan