Papa Franjo djeci: ''Isus želi biti uvijek blizu vas, svaki dan, do svršetka svijeta!''

Papa Franjo djeci: ''Isus želi biti uvijek blizu vas, svaki dan, do svršetka svijeta!''

Homiliju Svetog Oca, koju je izgovorio na svetkovinu Presvetog Trojstva i prvi Svjetski dan djece, prenosimo u cijelosti.

Autor
A.F./Laudato/M.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
26.05.2024 13:05

 

Jednom je dijete upitalo svoju majku: ''Kakav je Bog? Što to znači da je Bog Trojstvo?'' A majka je učinila ovo: podigla ga je, zatim je zagrlila i oca i kad su svi troje bili u tom zagrljaju, rekla je: ''Evo, Bog je ovakav!''

Drage djevojčice, dragi dječaci, jeste li sretni kad vas mama i tata zagrle? Nisam dobro čuo: jeste li sretni? A kad se svi zajedno zagrlite, onda ste jedna obitelj, zar ne? Evo, danas kada je svetkovina Presvetog Trojstva, možemo ovo naučiti: Bog je samo jedan, ali je obitelj, Bog Otac, Isus koji je Njegov Sin i Duh Sveti. Oni su jedan zagrljaj. Bog je zagrljaj ljubavi, ne zaboravite to!

A budući da nas Bog voli, za Njega je najvažnije da nam bude blizu, da nas prati na životnom putu i čini nas sretnima. Zapravo, jeste li slušali kako Isus pozdravlja svoje učenike na kraju svog zemaljskog života? On daje obećanje koje ispunjava njihova srca radošću: "Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Mt 28,20).

Ovo je razlog našeg današnjeg slavlja. Mi smo Isusovi učenici, Njegovi prijatelji, a On i nama daje ovo obećanje: ''Ja ću uvijek biti uz tebe, pratim te svaki dan u tvom životu jer toliko te volim, toliko te volim!'' Zbog takvih dobrih vijesti, želimo slaviti, i to s ljudima koje volimo, zajedno sa svim našim prijateljima. Došli ste ovamo iz mnogih župa, iz mnogih gradova, iz mnogih dijelova svijeta i svi smo ovdje da zajedno slavimo jer Isus je najvažniji prijatelj u našim životima i On nam obećava da nas nikada ne će ostaviti.

Iznad svega, vi ste Isusovi omiljeni prijatelji. Zapravo, Evanđelja nam govore da je Isus jako volio djecu poput vas, bio je sretan kad bi ih vidio kako se igraju, ponekad su ga obilazili, možda su ga vukli za ogrtač, a apostoli su ih pokušali odmaknuti, no Isus je umjesto toga rekao: neka dođu k meni, neka se igraju. Eto, Isus je najvažniji prijatelj našeg života! A želimo li biti Isusovi prijatelji? Ponovno vas pitam: želite li biti Isusovi prijatelji?

Drage djevojčice, dragi dječaci, ako smo sretni zbog Isusova prijateljstva, tada učimo još nešto: možemo imati život pun radosti samo kad nismo sami, kad imamo prijatelja koji nam, poput Isusa, obećava uvijek ostati pored nas. To možete vidjeti svaki dan u svom životu, jer Gospodin vam je dao važne ljude koji vas vole, čak i kada toga niste svjesni, kada ste malo ljuti, malo rastreseni ili malo umorni. Imaš svoju majku i oca, koji su ti dali život i brinu se o tebi svaki dan; imaš baku i djeda, koji imaju tako veliko srce, igraju se s tobom, uzmu te na koljena i ako se nečega bojiš, zagrle te da ti kažu kao Isus: ''Ne boj se, tu sam s tobom!''

Imate i mnogo prijatelja, školskih kolega, učitelja, kateheta, župnika... Ti ljudi marljivo rade, provode svoje vrijeme, poučavaju vas, daruju vam puno osmijeha, i to je tajna radosti!

A sada ću vam reći još jednu stvar. Ako želimo biti Isusovi prijatelji, i mi se moramo potruditi. Prije svega, moramo ga tražiti u molitvi, sjećati ga se svaki dan, razgovarati s Njim kao s prijateljem. Ali, to nije dovoljno. Da bismo bili Isusovi prijatelji, važno je pokušati voljeti sebe kao što On čini s nama, voljeti sebe kao što nas On voli. Ako se svi obvežemo da ćemo voljeti jedni druge, tada se događa nevjerojatna stvar: svijet se mijenja, preobražava, on postaje svijet u kojem nema više ratova, gdje sva djeca poput tebe mogu biti sretna jer – kako glasi moto ovog Dana – Gospodin ''sve stvari čini novima'', preobražava ih kada se i mi obvezujemo na promjenu! Znate da ima mnogo djevojčica i dječaka koji danas ne mogu biti ovdje s nama, neki od njih žive tamo gdje je rat, mnogo pate, žive u siromaštvu, neki su ostali sami, a da nemaju ni oca ni majke. Ne želimo svijet u kojem su ratovi, siromaštvo i patnja; ali nije dovoljno reći da to ne želimo, svi se moramo posvetiti tome da to promijenimo. A to činimo kada se volimo, kada se međusobno ne svađamo, kada se trudimo biti dobri i vjerni prijatelji kao što je Isus s nama. I tako postajemo kao jedna obitelj, u kojoj svi žive zagrljeni u ljubavi, baš kao Trojstvo.

Dragi dječaci i djevojčice, kada se vratite kući, pokušajte to činiti, sa svojom braćom i sestrama, s tatom i mamom, u školi, u crkvi: pokušajte se obvezati da ćete voljeti jedni druge, biti ljubazni, ne biti zlobni, biti prijatelji, postati jedna obitelj. Tako možemo graditi mir i biti istinski sretni! I ne zaboravite na svoje prijateljstvo s Isusom: On želi biti uvijek blizu vas, "svaki dan, do svršetka svijeta".

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: