Papa Franjo i patrijarh Tawadros II. hvale kontinuirani katoličko-koptski dijalog

Papa Franjo i patrijarh Tawadros II. hvale kontinuirani katoličko-koptski dijalog

Papa Franjo i pravoslavni patrijarh Tawadros II. napisali su zajednički predgovor za novu knjigu, slaveći 50. obljetnicu povijesne Zajedničke kristološke deklaracije koja nastavlja jačati veze između Katoličke i Koptske crkve.

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Vatican news
Objavljeno:
 
10.05.2023 09:55

 

Pozdravni govor na početku redovite opće audijencije u srijedu 10. 5. 2023. prenosimo u cijelosti. 

Braćo i sestre!

S velikom radošću danas pozdravljam Njegovu Svetost Tawadrosa II., papu Aleksandrijskog i patrijarha Stolice svetog Marka, i časno izaslanstvo koje ga prati.
Njegova Svetost Tawadros prihvatio je moj poziv da dođe u Rim kako bi zajedno sa mnom proslavio pedesetu obljetnicu povijesnog susreta svetog pape Pavla VI. i pape Shenoude III. 1973. 

Bio je to prvi susret rimskog biskupa i patrijarha Koptske pravoslavne crkve, koji je svoj vrhunac imao potpisivanjem nezaboravne zajedničke kristološke deklaracije, točno 10. svibnja. U znak sjećanja na taj događaj, Njegova Svetost Tawadros došao je k meni prvi put 10. svibnja prije deset godina, nekoliko mjeseci nakon njegova i mog izbora, te je predložio da se svakog 10. svibnja slavi Dan koptsko-katoličkog prijateljstva, koji od tada obilježavamo svake godine. Čujemo se telefonski, pozdravimo se, porazgovaramo i ostajemo tako dobra braća. Nismo se nikada posvađali.  

Dragi prijatelju i brate Tawadrose, zahvaljujem Vam što ste prihvatili moj poziv na ovu dvostruku obljetnicu i molim se da svjetlo Duha Svetoga obasja Vaš posjet Rimu, važne susrete koje ćete ovdje imati, a posebno naše osobne razgovore. Zahvaljujem Vam od srca  na Vašoj predanosti sve većem prijateljstvu između Koptske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Vaša Svetosti, dragi biskupi i dragi prijatelji, zajedno s vama molim svemogućeg Boga, po zagovoru svetaca i mučenika Koptske crkve, da nam pomogne rasti u zajedništvu, u jedinoj i svetoj vezi vjere, nade i kršćanske ljubavi. Govoreći o mučenicima Koptske crkve koji su i naši, želim se sjetiti mučenika na libijskoj obali koji su mučeni prije nekoliko godina. 

Molim sve prisutne da se mole Bogu da blagoslovi posjet pape Tawadrosa Rimu i zaštiti cijelu Koptsku pravoslavnu Crkvu. Neka nas ovaj posjet dovede korak bliže blaženom danu kada ćemo biti jedno u Kristu! 

Hvala. 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: