Papa Franjo imenovao mons. Semarara prefektom Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih

Papa Franjo imenovao mons. Semarara prefektom Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih

Mons. Semeraro biskup je Albana u Italiji i tajnik Vijeća kardinala za pomoć Svetom Ocu u upravljanju Sveopćom Crkvom.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
16.10.2020 08:42

 

Sveti Otac imenovao je u srijedu mons. Marcella Semerara novim prefektom Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenosi Vatican News.

Mons. Semeraro biskup je Albana u Italiji i tajnik Vijeća kardinala za pomoć Svetom Ocu u upravljanju Sveopćom Crkvom i za razmatranje nacrta izmjene Apostolske konstitucije o Rimskoj kuriji: 'Pastor bonus', objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Jučerašnjim imenovanjem naslijedio je kardinala Giovannija Angela Becciua koji je 24. rujna dao ostavku i odrekao se kardinalskih prava.
Mons. Semeraro rođen je 1947. u Apuliji (Monteroni di Lecce). Za svećenika je zaređen 1971., a sv. Ivan Pavao II. 1998. imenovao ga je za biskupa u Oriji. Biskupom Albana postao je 1. listopada 2004.

Trenutačno je apostolski administrator na raspolaganju Svetoj Stolici egzarhijskog samostana Svete Marije od Grottaferrata i papinski delegat za Red bazilijanaca Italije.

Početno obrazovanje stekao je u Papinskom pokrajinskom apulijskom sjemeništu 'Pio XI.' u Molfetti. Potom je završio teološki studij na Teološkom fakultetu Papinskoga lateranskog sveučilišta u Rimu, gdje je stekao akademski stupanj licencijata i doktorata. Zatim je predavao dogmatsku teologiju na Apulijskom teološkom institutu te ekleziologiju na Lateranumu.

Autor je više djela o ekleziologiji, pastoralu i svećeničkoj duhovnosti, među kojima je i knjiga 'Ascoltare e curare il cuore. Il discernimento nella vita dei pastori della Chiesa', za koju je predgovor napisao papa Franjo.

Bio je posebni tajnik 10. opće skupštine Biskupske sinode, a sudjelovao je i na 14. i 15. općoj skupštini. Član je Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih i Dikasterija za komunikaciju, te savjetnik Kongregacije za istočne Crkve. Također je predsjednik Pokrajinskog povjerenstva za nauk vjere, navještaj i katehezu Biskupske konferencije Lacija. Član je Povjerenstva za nauk vjere, navještaj i katehezu Talijanske biskupske konferencije. Predsjednik je Upravnog odbora 'Avvenire – Nuova Editrice SpA'.

Mons. Semeraro 21. rujna 2019. bio je domaćin papi Franji koji je bio u pastoralnom posjetu Albanu, objavio je Vatican News.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: