Papa Franjo imenovao novog tajnika Kongregacije za kauze svetaca

Papa Franjo imenovao novog tajnika Kongregacije za kauze svetaca

Svoju prvu Misu slavio je u koncelebraciji sa svetim papom Ivanom Pavlom II., koji je toga dana bio u posjetu tom gradu u središnjoj Italiji.

Autor
Katolički tjednik/Laudato/M.D.
Fotograf
Katolički tjednik
Objavljeno:
 
19.01.2021 09:21

 

Papa Franjo novim je tajnikom Kongregacije za kauze svetaca imenovao 61-godišnjeg talijanskog biskupa Fabija Fabenea, javlja Katolički tjednik.

Mons. Fabene naslovni je  biskup Montefiasconea, a dosad je, kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, vršio dužnost podtajnika Biskupske sinode.

Riječ je o prelatu koji je rođen 12. ožujka 1959. u Rimu. Za svećenika je zaređen 26. svibnja 1984. u katedrali sv. Lorenza u Viterbu. Već sljedećega dana slavio je svoju prvu Misu, i to u koncelebraciji sa svetim papom Ivanom Pavlom II., koji je toga dana bio u posjetu tom gradu, u središnjoj Italiji.

Doktorat iz kanonskoga prava postigao je na Papinskom lateranskom sveučilištu.

Od 1998. počeo je službu u Kongregacije za biskupe te je istodobno bio na mjestu zamjenika u tajništvu Kardinalskog zbora.

Papa Benedikt XVI. počastio ga je titulom monsinjora 2012., a biskupom ga je 8. travnja 2014. imenovao papa Franjo.

Za svoje biskupsko geslo uzeo je riječi: 'In communion gaudium' / 'U radosti zajedništva'.

Autor je više knjiga, od kojih je za posljednju, pod nazivom Sklad službi, aktualni Papa napisao predgovor.

Između ostaloga, postulator je kauze kardinala Marcantonija Barbariga (1640. – 1706.). Na mjestu tajnika Kongregacije za kauze svetaca naslijedio je 76-godišnjeg Marcella Bartoluccija, koji je 29. prosinca 2020. zaključio svoj drugi petogodišnji mandat.  

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: