Papa Franjo: 'Istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije'

Papa Franjo: 'Istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije'

Sveti Otac objavio je poruku za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, koji se ove godine obilježava na temu: 'Dođi i vidi'.

Autor
Katolički tjednik/Laudato/M.D.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
24.01.2021 11:40

 

Sveti Otac uputio je poruku za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, koji se ove godine obilježava na temu: 'Dođi i vidi' (Iv 1,46), javlja Katolički tjednik.

Poziv 'Dođi i vidi' metoda je svake istinske ljudske komunikacije, srž je ovogodišnje poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, naslovljene: 'Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu'.

Papina poruka za taj dan sadrži poziv koji Filip upućuje Natanaelu: 'Dođi i vidi', kako nam govori odlomak iz Ivanova evanđelja, koji je nadahnuo temu, a koji ne nudi prosudbe, nego izravno poznavanje. 'Već više od 2 000 godina postoji lanac susreta u svrhu prenošenja ljepote kršćanske pustolovine. S druge strane, u komunikaciji ne može ništa potpuno zamijeniti osobni susret s osobom', stoji u poruci. Za svaki komunikacijski izraz koji želi biti pošten, Papa preporučuje poziv: 'Dođi i vidi', današnju komunikativnu galaksiju, od novina do interneta, ali i redovito propovijedanje Crkve, kao i političku ili društvenu komunikaciju.

Važna je, kako ističe, pozornost na opasnost od komercijalne i uvijek jednake komunikacije, bez izlaska na ulicu kako bi se susreli s ljudima i provjerili. Posebno u ovo vrijeme pandemije, Sveti Otac poziva da se govori i o zbivanjima kod siromašnih naroda.

U poruci je veliku važnost dao zanosnom i znatiželjnom pokretanju, izlasku iz udobne umišljenosti da 'već znamo'. Osim toga, upozorio je na opasnost od izjednačavanja, poput 'fotokopiranih novina' ili uglavnom jednakih televizijskih, radijskih i internetskih vijesti, u kojima istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije – koje sve manje uspijevaju uhvatiti istinu i konkretni život ljudi, i ne znaju više uočiti ni najozbiljnije društvene pojave ni pozitivne energije koje izviru iz temelja društva. Prema Papinu mišljenju, nakladnička bi kriza mogla dovesti do informacije koja je izgrađena u uredništvima, ispred računala, ne trošeći đon cipela.

– Internet s društvenim mrežama može umnožiti sposobnost i brzinu širenja vijesti – primjerice, u nekoj hitnoj situaciji, u prvim komunikacijama stanovništvu – te biti izvanredno sredstvo. Svi možemo postati svjedoci događaja koje bi inače tradicionalni mediji zanemarili, te tako iznijeti na vidjelo i pozitivne događaje. Međutim, postoji opasnost od društvene komunikacije bez provjere. Ne treba, stoga, demonizirati to sredstvo, nego imati veću sposobnost razlučivanja preuzimajući odgovornost u širenju sadržaja – naglasio je papa Bergoglio.

Pandemija, koja je početkom 2020. pogodila svijet, snažno obilježava i Papinu poruku. On stoga upozorava da postoji opasnost da se o pandemiji, kao o svakoj krizi, govori gledajući samo očima bogatoga svijeta, da se vodi 'dvostruko knjigovodstvo'. U tom je smislu Papa posebno istaknuo pitanje cjepiva i medicinske terapije, iz kojih bi moglo biti isključeno najsiromašnije stanovništvo.

– Tko će nam govoriti o iščekivanju ozdravljenja u najsiromašnijim naseljima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi? Riječ je o opasnosti koja obuhvaća i svijet onih s više sreće, u kojemu društvena drama obitelji koje su u kratkom vremenu pale u siromaštvo velikim dijelom ostaje skrivena. Gospodarske razlike mogle bi odrediti red distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19, u kojemu su siromašni uvijek posljednji, a pravo na zdravlje za sve ljude uglavnom potvrđeno, ali lišeno svoje stvarne vrijednosti – osvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: