Papa Franjo izmijenio Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava o kaznenim mjerama u Crkvi

Papa Franjo izmijenio Šestu knjigu Zakonika kanonskog prava o kaznenim mjerama u Crkvi

Papa Franjo istaknuo je da je reformu Šeste knjige ZKP-a započeo njegov prethodnik, papa Benedikt XVI., te da je studija izvedena u duhu kolegijalnosti i suradnje uz pomoć pravnika i stručnjaka.

Autor
Laudato/IKA/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.06.2021 14:26

 

U Vatikanu je na spomendan sv. Justina, u utorak 1. lipnja, objavljena Apostolska konstitucija pape Franje 'Pascite gregem Dei', kojom su odobrene preinake Šeste knjige Zakonika kanonskog prava 'Kaznene mjere u Crkvi'.

'Hranite Božje stado bdijući nad njim, ne prisilno nego dragovoljno, po Božju' (usp. 1 Pt 5,2), riječi su iz Prve Petrove poslanice kojima je Sveti Otac započeo dokument kojim je odobrio izmjene u Šestoj knjizi ZKP-a. Podsjećajući biskupe na neke važne dokumente vezane uz njihovu službu, poput Dogmatske konstitucije 'Lumen gentium': 'Pastir je pozvan izvršavati svoju zadaću savjetom, uvjeravanjem, primjerom, autoritetom, ali i svetom moć', istaknuo je da dobročinstvo i milosrđe obvezuju pastira ispraviti ono što postane pogrješno.

– Nastavljajući svoje zemaljsko hodočašće, još od apostolskih vremena, Crkva je sebi zadala pravila ponašanja koja su tijekom stoljeća stvorila kohezivno tijelo obvezujućih normi koje čine ujedinjenim Božji narod i za čije su poštovanje zaslužni biskupi. Te norme odražavaju vjeru koju svi mi ispovijedamo, iz čega crpe svoju vezujuću snagu i na temelju toga očituju majčinsko milosrđe Crkve koja zna da joj je uvijek cilj spasenje duše. Morajući regulirati život zajednice tijekom vremena, neophodno je ta pravila budu usko povezana s društvenim promjenama i novim potrebama Božjega naroda koje je ponekad potrebno modificirati i prilagoditi promijenjenim okolnostima – navedeno je u apostolskoj konstituciji.

Napomenuto je i to da je potrebno primjereno odgovoriti potrebama Crkve u cijelom svijetu te preispitati Kazneni zakon koji je sv. Ivan Pavao II. potpisao 1983. i u skladu s tim donijeti izmjene koje bi pastirima omogućile koristiti ga kao spasonosniji i korektivni alat.

Papa Franjo nadalje je istaknuo da je reformu Šeste knjige ZKP-a započeo njegov prethodnik, papa Benedikt XVI., te da je studija izvedena u duhu kolegijalnosti i suradnje uz pomoć pravnika i stručnjaka. Ukratko je predstavio korake koji su doveli do izmjena kaznenih mjera u Crkvi. 

– Dobročinstvo zahtijeva da pastiri pribjegavaju kaznenom sustavu onoliko često koliko je to potrebno, imajući u vidu tri cilja neophodnih crkvenoj zajednici: obnavljanje zahtjeva za pravdom, zamjena počinitelja i ispravak skandala – poručio je Papa podsjećajući da kanonske kazne imaju za cilj oporavak i spasenje te nadasve traže dobro vjernika.

Zaključno je odredio da će se izmjene objaviti u listu 'L’Osservatore Romano' te naknadno u 'Acta Apostolicae Sedis' i da će na snagu stupiti 8. prosinca 2021.
Izmijenjena Šesta knjiga ZKP-a objavljena je na latinskom jeziku na mrežnoj stranici Tiskovnog ureda Svete Stolice.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: