Papa Franjo: Krist nije sjećanje na prošlost, nego Bog sadašnjosti

Papa Franjo: Krist nije sjećanje na prošlost, nego Bog sadašnjosti

Je li Isus stvarno živ u mom životu, je li on moj Gospodin? Predajem li se Njemu u teškim trenutcima?

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
27.08.2023 11:08

 

Prije molitve Angelusa na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo se osvrnuo na Evanđelje današnje liturgije u kojem Isus pita učenike: Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? 

- To je pitanje koje si i mi možemo postaviti: što ljudi govore o Isusu? Općenito govore lijepo: mnogi ga vide kao velikog učitelja, kao posebnu osobu: dobrog, pravednog, dosljednog, hrabrog... Ali je li to dovoljno da se shvati tko je On zapravo, a prije svega je li to dovoljno Isusu?, zapitao je Sveti Otac.

Ne. Zapravo, da je On samo lik iz prošlosti - kao što su likovi spomenuti u Evanđelju bili za ljude tog vremena, Ivan Krstitelj, Mojsije, Ilija i veliki proroci – bio bi samo lijepa uspomena vremena koje je prošlo. A to Isusu nije dosta. Stoga Gospodin odmah zatim postavlja učenicima odlučujuće pitanje: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?" Tko sam ja tebi sada? Isus ne želi biti protagonist povijesti, nego tvojega danas; ne daleki prorok, već blizi Bog!, naglasio je Sveti Otac.

- Krist nije sjećanje na prošlost, nego Bog sadašnjosti. Kada bi on bio samo povijesni lik, danas bi ga bilo nemoguće nasljedovati: našli bismo se pred velikim prokopom vremena i iznad svega pred njegovim uzorom, koji je poput vrlo visoke i nedostižne planine; željni da se popnemo na nju, ali bez potrebnih vještina i sredstava. Međutim, Isus je živ i prati nas, on je uz nas, nudi nam svoju Riječ i svoju milost, koja nas obasjava i obnavlja na putu: On, kao iskusni i mudri vodič, sretan je što nas može pratiti na najtežim stazama i na najneprohodnijim usponima – rekao je papa Franjo.

Draga braćo i sestre, na putu života nismo sami, jer Krist je s nama i pomaže nam hodati, kao što je učinio s Petrom i ostalim učenicima. Upravo Petar u današnjem Evanđelju to shvaća i po milosti prepoznaje u Isusu "Krista, Sina Boga živoga": ne osobu iz prošlosti, nego Krista, odnosno Mesiju, iščekivanog u sadašnjosti; ne mrtvog junaka, već živog Sina Božjeg, koji je postao čovjekom i došao podijeliti radosti i teškoće našeg putovanja, istaknuo je.

- Nemojmo se stoga obeshrabriti ako nam se povremeno čini da je vrh kršćanskog života previsok, a put prestrm. Gledajmo Isusa koji hoda uz nas, koji prihvaća naše slabosti, dijeli naše napore i polaže svoju čvrstu i nježnu ruku na naša slabašna ramena. S Njim blizu, držimo se i mi jedni za druge i obnovimo svoje povjerenje: ono što se nama samima čini nemogućim s Isusom više nije! – posebno je naglasio papa.

Danas će nam dobro doći ponoviti odlučno pitanje koje dolazi iz njegovih usta: "A vi, što vi kažete, tko sam ja?"

- Drugim riječima: tko je Isus za mene? Velika ličnost, uporišna točka, nedostižan uzor? Ili Sin Božji, koji hoda uz mene, koji me može odvesti do vrhunca svetosti, kamo nikako ne mogu sam stići? Je li Isus stvarno živ u mom životu, je li on moj Gospodin? Predajem li se Njemu u teškim trenutcima? Brinem li se da bude prisutan u mom životu kroz Riječ Božju i sakramente? Prepuštam li se voditi od njega, zajedno sa svojom braćom i sestrama u zajednici? – potaknuo je Sveti Otac da se zapitamo.

Marija, Majka puta, neka nam pomogne da doživimo da je njezin Sin živ i prisutan pokraj nas, zaključio je svoj nagovor prije molitve Angelusa Sveti Otac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: