Papa: "Za Krista sam važan, nezamjenjiv, vrijedan sam beskrajne cijene Njegova života"

Papa: "Za Krista sam važan, nezamjenjiv, vrijedan sam beskrajne cijene Njegova života"

Papin nagovor na Nedjelju Dobrog Pastira

Autor
Laudato
Fotograf
Daniel Ibánez/Vatican Media
Objavljeno:
 
21.04.2024 12:12

Nagovor pape Franje, koji je izrekao prije molitve Kraljice neba, prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Ova nedjelja, četvrta vazmena, posvećena je Isusu, Dobrom Pastiru. U današnjem Evanđelju (usp. Iv 10,11-18) kaže: "Dobri pastir život svoj polaže za ovce" (r. 11) i inzistira na tom aspektu, toliko da ga ponavlja tri puta (usp. rr. 11.15.17). Ali, u kojem smislu pastir daje život za ovce?

Biti pastir, osobito u Kristovo vrijeme, nije bio samo posao, nego život: nije se radilo o privremenom poslu, nego o dijeljenju čitavih dana, pa čak i noći, s ovcama, o životu u simbiozi s njima. Zapravo, Isus objašnjava da On nije plaćenik, najamnik koji ne mari za ovce (usp. r. 13), već onaj koji ih poznaje (usp. r. 14). To je tako: On nas poznaje, zove nas po imenu i, kad se izgubimo, traži nas dok nas ne nađe (usp. Lk 15,4-5). Štoviše: Isus nije samo dobri pastir koji dijeli život stada; On je Dobri Pastir koji je žrtvovao svoj život za nas i, uskrsnuvši, darovao nam svoga Duha.

To nam Gospodin želi poručiti slikom dobroga pastira: ne samo da je On voditelj, Glava stada, nego prije svega da na svakoga od nas misli kao o ljubavi svoga života. Razmislimo o tome: za Krista sam važan, nezamjenjiv, vrijedan sam beskrajne cijene Njegova života. To nije samo uzrečica. On je uistinu dao svoj život za mene, umro je i uskrsnuo za mene, jer me voli i u meni nalazi ljepotu koju ja često ne vidim.

Braćo i sestre, koliko ljudi danas sebe smatra nedostatnima ili čak promašajima! Koliko puta pomislimo da naša vrijednost ovisi o ciljevima koje uspijevamo postići, o našem uspjehu u očima svijeta, o prosudbama drugih! Koliko se puta na kraju odbacujemo zbog malih stvari! Danas nam Isus govori da Njemu uvijek puno vrijedimo. A da bismo ponovno otkrili sami sebe, prvo što treba učiniti jest staviti se u Njegovu prisutnost, dopustiti da nas dočekaju i podignu ruke pune ljubavi našeg Dobrog Pastira.

Stoga se zapitajmo: znam li svaki dan pronaći trenutak da prigrlim sigurnost koja daje vrijednost mom životu? Trenutak molitve, klanjanja, slavljenja, biti u Kristovoj prisutnosti i prepustiti se Njegovoj nježnosti? Brate, sestro, učiniš li to, ponovno ćeš otkriti tajnu života: sjetit ćeš se da je Dobri Pastir dao život za tebe i da si za Njega važan, štoviše nezamjenjiv.

Neka nam Djevica Marija pomogne u Isusu pronaći ono bitno za život.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: