Papa Franjo: "Navještaj je radost!"

Papa Franjo: "Navještaj je radost!"

Papinu katehezu izrečenu u srijedu 15. studenog na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Vatikanu prenosimo u cijelosti. 

Autor
Laudato/N.M.
Fotograf
Elizabeth Alva/EWTN
Objavljeno:
 
15.11.2023 10:02

 

Drago braćo i sestre, dobar dan!

Nakon što smo upoznali neke od svjedoka navještaja Evanđelja, predlažem sažeti ovaj ciklus kateheza o apostolskom žaru u četiri točke, nadahnuti apostolskom pobudnicom Evangelii gaudium.

Prva točka, koju danas vidimo, prva od četiri, ne može biti drugo nego stav o kojemu ovisi sadržaj evangelizacijske geste: radost. Kršćanska poruka, kako smo čuli iz riječi koje anđeo upućuje pastirima, najava je "velike radosti" (Lk 2,10). A koji je razlog dobre vijesti, iznenađenja, lijepog događaja? Puno više, Osoba: Isus! Isus je radost. On je Bog koji je postao čovjekom koji je došao k nama. Nije, dakle, pitanje, draga braćo i sestre, treba li navijestiti Isusa, nego kako navijestiti, a to "kako" jest radost. Ili naviještamo Isusa radosno ili ga ne naviještamo, jer to je drugačiji način navještaja istinske stvarnosti Isusa.

Eto zašto nesretan, tužan, nezadovoljan ili, još gore, mrzovoljan i ogorčen kršćanin nije vjerodostojan. Takav će govoriti o Isusu, ali nitko mu ne će vjerovati. Jednom prilikom jedna osoba mi je, govoreći o takvim kršćanima, rekla: ''Ovi kršćani imaju bezizražajno lice!'' Radost je srž. Važno je bdjeti nad svojim osjećajima. U evangelizaciji je na djelu besplatnost koja proizlazi iz punine, a ne iz prisile. Kad se evangelizira, tj. želi se evangelizirati, ali bezuspješno, na temelju ideologije, to nije evangelizacija. To nije Evanđelje! Evanđelje nije ideologija, već navještaj, navještaj radosti. Sve ideologije su hladne. Evanđelje ima toplinu radosti. Ideologije se ne znaju nasmijati, a Evanđelje je osmijeh, izmami ti osmijeh jer Radosnom viješću dotiče dušu.

Isusovo je rođenje, u povijesti i u životu, početak radosti. Sjetite se što se dogodilo učenicima koji su išli u Emaus: oni i drugi učenici nisu mogli vjerovati u radost; kad je Isus došao u Gornju sobu gdje su bili svi učenici zajedno, nisu mogli vjerovati od radosti, radosti što je uskrsli Isus s njima. Susret s Isusom uvijek donosi radost. Ako ti se to ne dogodi, nije bilo istinskog susreta s Isusom. Time što se dogodilo s učenicima želi reći da prvi koji trebaju biti evangelizirani jesu učenici. Prvi koji trebamo biti evangelizirani jesmo mi, kršćani. To je jako važno.

Prvi, uronjeni u ozračje ubrzane i zbrkane današnjice, i mi se možemo naći kako živimo vjeru sa slabim osjećajem odricanja, uvjereni da se Evanđelje više ne čuje i da se više ne isplati zalagati se za njegovo naviještanje. Možda ćemo čak biti iskušani idejom da pustimo “druge” da idu svojim putem. No, upravo je ovo trenutak da se vratimo Evanđelju kako bismo otkrili da je Krist "uvijek mlad i da je neprestani izvor novosti" (Evangelii gaudium, 11).

Tako se, poput dvojice iz Emausa, vraćamo svakodnevnom životu s entuzijazmom nekoga tko je pronašao blago. Njih dvojica bili su radosni što su pronašli Isusa. To im je promijenilo život. I pokazalo se da je čovječanstvo prepuno braće i sestara koji čekaju riječ nade. Da, Evanđelje se čeka i danas: treba ga čovjek svih vremena, čak i civilizacija programirane nevjere i institucionalizirane sekularnosti; nadasve društvo koje napušta opustošene prostore religijskog smisla. Da, trebaju Isusa.

Ovo je povoljan trenutak za naviještanje Isusa, stoga želim ponovno svima poručiti: radost Evanđelja ispunja srca i cijeli život onih koji susreću Isusa. Oni koji dopuste da ih On spasi, oslobođeni su od grijeha, od tuge, od unutarnje praznine, od osamljenosti. S Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa. Nemojmo to zaboraviti: ako ne primjećujemo takvu radost, trebamo se zapitati jesmo li susreli Isusa. Nutarnja radost. Evanđelje se uvijek pronosi radošću. Ona je veliki navještaj.

''Pozivam svakog kršćanina, gdje god i u kakvoj god situaciji bio, da danas obnovi svoj osobni susret s Isusom Kristom'' (ibid.,1.3). Neka svatko od nas, danas, odvoji malo vremena i kaže: ''Isuse, Ti si u meni. Želim Te susresti svakoga dana. Ti si osoba, a ne ideja. Ti si suputnik, a ne program. Ti si ljubav koja rješava brojne probleme. Ti si početak evangelizacije. Ti si, Isuse, izvor radosti!  Amen.''

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: