Papa Franjo: 'Ne možemo biti dobri kršćani ako ne ostanemo u Isusu'

Papa Franjo: 'Ne možemo biti dobri kršćani ako ne ostanemo u Isusu'

Povjerimo se zagovoru Djevice Marije. Ona je uvijek ostala u potpunosti sjedinjena s Isusom i urodila je obiljem plodova.

Autor
Laudato/N.F.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
02.05.2021 12:10

 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Evanđelju ove Pete uskrsne nedjelje (Iv 15,1-8) Gospodin predstavlja sebe kao pravi trs i govori o nama kao o lozama koje ne mogu živjeti a da ne ostanu sjedinjene s Njim: 'Ja sam trs, vi loze.' (r. 5). Nema trsa bez loze, i obrnuto. Loze nisu samodostatne, već u potpunosti ovise o trsu koji je izvor njihova postojanja.

Isus inzistira na glagolu 'ostati'. Ponavlja ga sedam puta u današnjem evanđeoskom odlomku. Prije nego što napusti ovaj svijet i ode k Ocu, Isus svoje učenike želi uvjeriti da mogu i dalje biti sjedinjeni s Njim. Kaže: 'Ostanite u meni i ja u vama.' (r. 4). Ovo ostati nije pasivni 'ostati', kao 'uspavati se' u Gospodinu, dopuštajući da nas život uljulja. To nije to. Ostati u Njemu, što nam nudi, aktivno je i uzajamno. Zašto? Jer loze bez trsa ne mogu ništa, treba im limfa da rastu i donose plod; ali i trs treba loze, jer plodovi ne niču na deblu stabla. To je uzajamna potreba, uzajamno je ostajanje kako bi urodili plodom.

Prije svega, mi trebamo Njega. Gospodin nam želi reći da je prije obdržavanja Njegovih zapovijedi, prije Blaženstava, prije djela milosrđa, potrebno biti sjedinjen s Njim, ostati u Njemu. Ne možemo biti dobri kršćani ako ne ostanemo u Isusu. No s Njim možemo sve (usp. Fil 4,13).

Ali, i Isus treba nas, kao što trs treba loze. Možda nam se ova zamisao čini smionom. No zapitajmo se: kako Isus treba nas? Treba mu naše svjedočenje. Plod koji, kao loze, trebamo dati jest svjedočanstvo našeg kršćanskog života. Nakon što je Isus uzašao k Ocu, zadaća je učenika nastaviti naviještati svijetu Radosnu vijest o Kraljevstvu riječima i djelima. I to čine svjedočeći Njegovu ljubav: plod koji treba donijeti jest ljubav. Privrženi Kristu, primamo darove Duha Svetoga i tako možemo činiti dobro bližnjemu i društvu, Crkvi. Stablo se može prepoznati po plodovima. Istinski kršćanski život svjedoči o Kristu.

Kako to možemo? Isus nam kaže: 'Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam.' (r. 7). Plodnost našega života ovisi o molitvi. Možemo zatražiti da razmišljamo poput Njega, da se ponašamo poput Njega, da vidimo svijet i stvari Isusovim očima. I tako ljubiti svoju braću i sestre, počevši od onih koji su najsiromašniji i koji najviše trpe, kao što je On to činio, i voljeti ih Njegovim srcem te tako svijetu donositi plodove dobrote, ljubavi i mira.

Povjerimo se zagovoru Djevice Marije. Ona je uvijek ostala u potpunosti sjedinjena s Isusom i urodila je obiljem plodova. Neka nam pomogne da ostanemo u Kristu, u Njegovoj ljubavi, u Njegovoj riječi, da u svijetu svjedočimo uskrsloga Gospodina.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: