Papa Franjo: 'Ne slijedite uzore ovoga svijeta, već onaj Božji, a to je Isus'

Papa Franjo: 'Ne slijedite uzore ovoga svijeta, već onaj Božji, a to je Isus'

U Evanđelju vidimo kako su odgovorili Šimun, Andrija, Jakov i Ivan: kad je Isus prošao i pozvao ih, 'odmah ostaviše mreže i pođoše za Njim'.

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
24.01.2021 13:00

 

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, Sveti Otac osvrnuo se na današnje Evanđelje koje nas poziva da pozitivno odgovorimo na Gospodinov poziv i pođemo za Njim.

Poruku prenosimo u  cijelosti: 

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđeoski ulomak današnje nedjelje pokazuje nam prijelaz svjedoka s Ivana Krstitelja na Isusa. Ivan je bio Njegov preteča, pripremio mu je teren i put: sada Isus može započeti svoje poslanje i naviještati već prisutno spasenje. Njegovo je propovijedanje sažeto u ovim riječima: 'Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje; obratite se i vjerujte Evanđelju'. To je poruka koja nas poziva da razmišljamo o dvjema bitnim temama: vremenu i obraćenju.

U ovom Markovu evanđelju vrijeme treba shvatiti kao trajanje povijesti spasenja koje Bog izvodi; dakle, vrijeme koje se 'ispunilo' jest ono u kojemu ovo spasenjsko djelo stiže do svog vrhunca, do punine odjelotvorenja; to je povijesni trenutak u kojem je Bog poslao svog Sina u svijet, i Njegovo je Kraljevstvo postalo bliže nego ikada. No, spasenje nije automatizam; spasenje je dar ljubavi i kao takav je slobodan i zahtijeva slobodan odgovor: obraćenje.

Radi se, dakle, o tome da se promijeni način razmišljanja i način života: više ne slijediti uzore ovoga svijeta, već onaj Božji, a to je Isus. To je odlučna promjena promatranja i stava. Naime, grijeh je u svijet unio svjetonazor koji teži vlastitom dokazivanju protiv drugih, a čak i protiv Boga i u te svrhe ne zdvaja u tome da se služi lažima i nasiljem.

Svemu tomu suprotstavlja se Isusova poruka koja poziva na priznanje da trebamo Boga i Njegovu milost; da budemo umjereni prema ovozemaljskim dobrina; da budemo ljubazni i ponizni prema svima; da upoznamo i ostvarimo sebe u susretu i služenju drugima. Za svakoga je od nas to vrijeme, u kojem možemo prihvatiti spasenje – kratko: to je trajanje našega života na ovome svijetu. On je dar neizmjerne Božje ljubavi, ali i vrijeme da svoju ljubav prema Njemu i dokažemo. Stoga, svaki je trenutak našega života dragocjeno vrijeme kako bismo ljubili Boga i bližnjega te ušli u život vječni.

Povijest našega života ima dva ritma: ono mjerljivo, koje čine sati, dani, godine; i drugo, sačinjeno dobima našega razvoja: rođenje, djetinjstvo, mladenaštvo, zrelost, starost, smrt. Svako vrijeme, svaka faza ima vlastitu vrijednost i može biti povlašteno vrijeme susreta s Gospodinom. Vjera nam pomaže otkriti duhovno značenje tih vremena.

Svako od njih sadrži osobiti Gospodinov poziv, kojemu možemo odgovoriti pozitivno ili negativno. U Evanđelju vidimo kako su odgovorili Šimun, Andrija, Jakov i Ivan: bili su to zreli ljudi, imali su svoj posao kao ribari, život i obitelj... Ipak, kad je Isus prošao i pozvao ih, 'odmah ostaviše mreže i pođoše za Njim'.

Djevica Marija neka nam svakoga dana, svakoga trenutka pomogne živjeti kao vrijeme spasenja u kojem Gospodin prolazi i zove nas da ga slijedimo. Neka nam pomogne obratiti se od mentaliteta ovoga svijeta k mentalitetu ljubavi i služenja. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: