Papa Franjo: 'Pandemija je značajno izmijenila društvenu i ekonomsku sferu života'

Papa Franjo: 'Pandemija je značajno izmijenila društvenu i ekonomsku sferu života'

Poruka pape Franje na skupštini Vijeća biskupskih konferencija Europe

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
26.09.2020 09:48

 

Papa Franjo uputio je poruku podrške Vijeću biskupskih konferencija Europe (CCEE) povodom plenarne skupštine koja se održava online u petak i subotu 25. i 26. rujna, a na kojoj će raspravljati o Crkvi u Europi nakon pandemije koronavirusa, javlja Vatican News.

Glavna tema plenarne skupštine CCEE-a, koja je započela u 16 sati, u petak 25. rujna jest: 'Crkva u Europi nakon pandemije: perspektive za stvaranje i zajednicu'. Skupština se trebala održati u Pragu, no zbog pandemije koronavirusa, ali ponajprije zbog naglog porasta broja oboljelih u Češkoj, odlučeno je da se održi mrežnim putem, odnosno kao videokonferencija. Naime, pojedine europske zemlje uvele  su obvezne karantene za sve građane koji se vraćaju iz Češke, a i mnoge zrakoplovne tvrtke zbog novonastale situacije otkazale su svoje letove za Prag.

Papa Franjo: 'Pandemija koronavirusa poremetila je običaje i ljudske odnose'

Papa Franjo u svojoj poruci predsjedniku Vijeća biskupskih konferencija Europe, kardinalu Angelu Bagnascu, izražava svoju zahvalnost na samoj temi plenarne skupštine koju su biskupi odabrali.

– Ova pandemija ostavila je dubok trag u svima nama, jer snažno je utjecala na jedan od strukturalnih razloga našeg postojanja – odnose među ljudima i u društvu. Poremetila je običaje i ljudske odnose, dakle, značajno je izmijenila društvenu i ekonomsku sferu života – rekao je Papa.

Također, Papa je istaknuo da je pandemija snažno utjecala i na život Crkve.

– Bili smo prisiljeni preoblikovati svoju vjersku praksu, a mnoge se pastoralne aktivnosti još nisu prilagodile novonastaloj situaciji – kazao je Sveti Otac.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke Crkve u svojoj poruci izražava žaljenje zbog smrti velikog broja, prije svega, starijih ljudi. Žali zbog tragičnih sudbina u obiteljima koje je pogodila ova pandemija, te zbog njihove intenzivne i zastrašujuće patnje. Spominje u svojoj poruci i nevolju djece i mladih zatvorenih u svojim domovima. Također, žali zbog prinudne obustave, odnosno odgode vjerskih obreda i sakramenata kršćanske formacije, što je mnoge svećenike i redovnike nagnalo na traženje novih načina za pružanje svoje pastoralne službe vjernicima, izvijestio je Vatican News.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan