Papa Franjo potpisao novu encikliku u Asizu

Papa Franjo potpisao novu encikliku u Asizu

U talijanskom Asizu, nakon svete Euharistije, Papa je potpisao svoju novu, treću encikliku: 'Svi smo braća'.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
04.10.2020 12:11

 

Sveti Otac Franjo u subotu popodne, 3. listopada, u talijanskom Asizu, u regiji Umbriji (pokrajina Perugia), rodnom gradu sv. Franje, nakon svete Euharistije potpisao je svoju novu, treću, encikliku: 'Svi smo braća' (na talijanskom: Fratelli tutti). Enciklika će službeno biti objavljena danas, na blagdan sv. Franje Asiškog, javlja Vatican News.

Sveta Misa i svečanost potpisivanja enciklike u domu svetoga Franje održala se, na Papinu želju, bez nazočnosti vjernika iz preventivnih razloga zbog pandemije koronavirusa.

Papa Franjo se odmah nakon Mise i potpisivanja enciklike vratio u Vatikan. Ovo je, inače, bilo peti put u njegovu pontifikatu da je papa Franjo posjetio Asiz. Enciklika će službeno biti objavljena danas, 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog.

Inače, do Asiza je Sveti Otac putovao automobilom, a prije dolaska u baziliku sv. Franje navratio je kako bi posjetio i pozdravio časne sestre klarise u samostanu 'Vallegloria', u Spellu.

Svetoga Oca u Asizu dočekali su asiški biskup Domenico Sorrentino, papinski legat za bazilike sv. Franje i svete Marije od Anđela, kardinal Agostino Vallini, gvardijan samostana sv. Franje, fra Mauro Gambetti i otac Enzo Fortunato, glasnogovornik samostana sv. Franje.

Sveti Otac javno pohvalio svoje suradnike – prevoditelje enciklike

Na svetoj Misi u kripti samostana i bazilike sv. Franje nazočilo je oko 20 fratara i nekoliko redovnica. Nakon  Evanđelja, papa Franjo nekoliko minuta proveo je u razmišljanju, bez izgovorene riječi, odnosno bez propovijedi, a potom je nastavio misno slavlje.

Po završetku Mise, Sveti Otac pozvao je mons. Paola Braidu da mu donese kopiju enciklike kako bi ju potpisao. Također, Papa je objasnio da je mons. Braida zadužen za prevodilačke poslove u Prvom odjelu Državnog tajništva Svete Stolice.

– On sve nadgleda. Zato sam i želio da ovdje bude sa mnom i da mi donese encikliku – kazao je papa Franjo u svome stilu.

Uz to, Sveti Otac predstavio je i pohvalio i drugu dvojicu svećenika iz Prvog odjela Državnog tajništva Svete Stolice, njegovih suradnika, koji su radili na prijevodu enciklike. Otac Antonio preveo je encikliku s originalnog španjolskog jezika na portugalski, a otac Cruz koordinirao je sve prijevode enciklike s izvornog španjolskog na druge jezike, prenosi Vatican News.

Samostan i bazilika sv. Franje Asiškog počela se graditi 1228. godine

Podsjetimo, bazilika sv. Franje, koja se počela graditi prije gotovo 800 godina, odmah nakon kanonizacije Franje Asiškog, jedno je od najznačajnijih kršćanskih hodočasničkih mjesta u Italiji, nakon Rima naravno.

Kamen temeljac bazilici i samostanu položio je papa Grgur IX 17. srpnja 1228. godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: