Papa Franjo pozvao na radikalne promjene u sustavima prehrane

Papa Franjo pozvao na radikalne promjene u sustavima prehrane

Papa je pozvao na novo razmišljanje i cjeloviti pristup kako bi se jamčilo temeljno pravo na dostojanstven životni standard.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
gardenista.com
Objavljeno:
 
28.07.2021 10:56

 

U povodu održavanja predsummita o proizvodnji, obradi, prijevozu i konzumaciji hrane, tj. o tzv. 'sustavima prehrane' u Rimu, papa Franjo uputio je poruku glavnom tajniku Ujedninjenih naroda, Antoniju Guterresu, koju je pročitao nadbiskup Gallagher, vatikanski tajnik za odnose s državama, prenosi Vatican News.

– Ova pandemija suočila se sa sustavnim nepravdama koje potkopavaju naše jedinstvo kao ljudske obitelji – istaknuo je Papa. Kako je naglasio, naša najsiromašnija braća i sestre te sam planet – 'naš zajednički dom' – vape zbog štete koje smo nanijeli neodgovornom upotrebom i zloupotrebom dobara koje nam je Bog darovao. To zahtjeva radikalnu promjenu.

Dok s jedne strane razvijamo nove tehnologije kako bismo dobili nove plodove, i dalje iskorištavamo, 'steriliziramo' prirodu, šireći tako ne samo izvanjske pustinje već nutarnje, duhovne pustinje, upozorio je Papa.

– Proizvodimo dovoljno hrane za sve, ali mnogi ostaju bez svakodnevnog kruha. Ovo 'predstavlja pravi skandal', zločin koji krši osnovna ljudska prava. Stoga je dužnost svih iskorijeniti ovu nepravdu konkretnim postupcima i dobrim praksama te odvažnim lokalnim i međunarodnim politikama – kazao je Sveti Otac.

Ključna je pažljiva i ispravna preobrazba prehrambenih sustava. Papa je pozvao na novo razmišljanje i cjeloviti pristup kako bi se jamčilo temeljno pravo na dostojanstven životni standard. Treba oblikovati sustave prehrane koji štite Zemlju i dostojanstvo ljudske osobe, koji jamče dovoljno hrane na svjetskoj razini i promiču dostojanstven rad. Treba hraniti svijet danas, bez ugrožavanja budućnosti.

Sveti Otac istaknuo je i vraćanje središnje uloge ruralnoga sektora kao i pridavanje većoj važnosti poljoprivrednome sektoru. Isto tako naglasio je važnost obitelji u tome sustavu. Naglasio je kako trebaju naučiti uživati u plodovima zemlje bez zloupotrebe i otkriti kako najbolje svjedočiti i širiti način života koji poštuje osobno i zajedničko dobro. To mora biti popraćeno politikama i inicijativama.

– Kriza s kojom se trenutačno suočavamo zapravo je jedinstvena prilika za autentične, odvažne dijaloge, baveći se korijenima našeg nepravednog prehrambenog sustava. Ovim sastankom imamo odgovornost ostvariti san o svijetu u kojem kruh, voda, lijekovi i poslovi teku u izobilju i najprije dopiru do najpotrebnijih – zaključio je papa Franjo.  

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: