Papa Franjo: ''Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš''

Papa Franjo: ''Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš''

''Zapitajmo se kakvo je lice Isusa koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oprost?''

Autor
M.B./Laudato/K.P.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
05.05.2024 12:04

 

Prije molitve Kraljice neba, na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se na Evanđelje današnje liturgije koje piše o Isusu koji govori apostolima: "Više vas ne zovem slugama, nego prijateljima". Što to znači – upitao je papa Franjo.

U Bibliji 'sluge' Božje su posebne osobe kojima On povjerava važne zadatke, poput Mojsija, kralja Davida, proroka Ilije pa sve do Djevice Marije, započeo je Papa.

– To su osobe čije ruke drže Božje blago. Ali, prema Isusu, sve to nije dovoljno da kažemo tko smo mi za Njega, potrebno je nešto više, nešto veće, nešto što nadilazi materijalna dobra i čak same planove. Potrebno je prijateljstvo – naglasio je.

– Još od djetinjstva učimo koliko je lijepo ovo iskustvo: svoje igračke i najljepše poklone nudimo prijateljima; zatim, odrastajući, kao adolescenti, povjeravamo im prve tajne; kao mladi, nudimo vjernost; kao odrasli, dijelimo radosti i brige; kao stari, dijelimo sjećanja, promišljanja i tišinu dugih dana. Riječ Božja, u Knjizi Mudrih izreka, kaže da "kao što ulje i kâd vesele srce, tako i slatkoća prijateljstva tješi dušu. Razmislimo na trenutak o našim prijateljima, i zahvalimo Gospodinu na njima – istaknuo je Sveti Otac.

– Prijateljstvo nije plod proračuna niti prisile, spontano nastaje kada prepoznamo nešto od sebe u drugoj osobi. I ako je istinsko, tako je snažno da ne popušta ni pred izdajom. Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje, kaže opet Knjiga Mudrih izreka, što nam pokazuje Isus kada Judi, koji ga poljupcem izdaje, kaže: "Prijatelju, zato si došao?" Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš: ispravlja te, možda te kori, ali ti oprašta i ne napušta te – pojasnio je Papa.

– I danas Isus, u Evanđelju, kaže da smo mi za Njega upravo to, prijatelji: dragocjene osobe izvan svake zasluge i očekivanja, kojima pruža ruku i nudi svoju ljubav, svoju milost, svoju Riječ; s kojima dijeli ono što mu je najdraže, sve što je čuo od Oca. Sve do toga da postane ranjiv zbog nas, stavlja se u naše ruke bez obrane i bez zahtjeva jer nas voli, želi naše dobro i želi nas učiniti sudionicima svoje ljubavi – rekao je.

– Zapitajmo se dakle: kakvo lice Gospodin ima za mene? Je li to lice prijatelja ili stranca? Osjećam li se voljenim od Njega kao draga osoba? I kakvo je lice Isusa koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oprost – potaknuo je Sveti Otac da se zapitamo.

Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da rastemo u prijateljstvu s Njezinom Sinom i da ga širimo oko sebe, zaključio je papa Franjo prije molitve Kraljice neba.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: