Papa Franjo predslavio svetu Misu na Pepelnicu

Papa Franjo predslavio svetu Misu na Pepelnicu

Sveti Otac predslavio je svetu Misu u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
17.02.2021 19:10

 

Sveti Otac predslavio je svetu Misu na Čistu srijedu, Pepelnicu, u bazilici svetog Petra u Vatikanu. U homiliji je govorio o korizmenom hodu kao pozivu iz Božjeg srca za svakog od nas: 'Vrati se k meni. Vrati se svim srcem svojim!'

Korizma je, istaknuo je Papa, pravo vrijeme za povratak Bogu. Koliko smo puta rekli Gospodinu: 'Doći ću Ti kasnije, danas ne mogu'? A danas je taj dan, i korizma je put. Ona nam pomaže otkriti kamo smo usmjerili svoje srce.

Sveti Otac govorio je o 40 dana putovanja, o izlasku iz Egipta. Tumačio je kako je Božjem narodu bilo teško ostaviti Egipat u srcu. Bila je prisutna napast da se vrate, da oplakuju uspomene iz prošlosti. Sveti Otac postavio je pitanje: 'Jesmo li zaboravili miris doma? Mi smo poput dječice koja stalno padaju, pokušavaju hodati, padaju, a Gospodin nas podiže.'

– A ispovijed, to je prvi korak našeg povratka Bogu. Rekao sam: ispovijed. Ispovjednici, budite poput Oca, ne bičem, nego zagrljajem – poručio je Sveti Otac.

Pozvao je i na molitvu Ranjenom Isusu. 

– Isuse, evo me s ranama, Ti si liječnik, Ti me možeš osloboditi. Vratimo se Duhu Svetome, Životvorcu! Duh je vatra koja uskrisuje naš pepeo i uči nas ljubiti – kazao je.

Istaknuo je kako se ne možemo vratiti Bogu svojim snagama, već trebamo Njegovo milosrđe. Stajanjem pred Isusovim križem gledamo Njegove rane i vidimo svoju prazninu. U tim ćemo ranama prepoznati naše rane i naše udarce. Po Njegovim smo ranama izliječeni.

– Poljubimo ih. Baš tamo, u najbolnijim prazninama života, Bog milosrdno čeka. Tamo, gdje smo najranjiviji, gdje se najviše sramimo, On je došao ususret. A sada nas poziva da Mu se vratimo, da osjetimo radost što smo ljubljeni – zaključio je papa Franjo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: